Chleb z serem i cebulą

Ten niezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek.

Składniki na jeden bochenek:
  • 45 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 5 dag masła
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 łyżeczka gorczycy w proszku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło i podwoiło objętość. 

Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść. Podzielić na 20 kawałków i uformować z każdego ,,piłeczkę,,. Ułożyć połowę z nich w przygotowanej formie i posmarować roztopionym masłem. Ułożyć na wierzchu pozostałe 10 kawałków i znów posmarować resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera. Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł.

 źródło ,,chleb,,

2 komentarze :