Botwinka, czyli zupa lata !

Dla mnie ta zupa to smaki lata z dzieciństwa, robię ją tak jak uczyła mnie Mama, ale i tak...tamta była lepsza :)




Składniki:
  • 5-6  buraków z liśćmi 
  • 5 ziemniaków
  • 2-3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • duża kość drobiowa lub wieprzowa 
Po przyprawy wybierzcie się do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl

1. Zrobić wywar z kości, liścia laurowego, ziela angielskiego i soli.  Gdy kość będzie już trochę wygotowana wsypujemy pokrojone jarzyny, zostawiamy tylko liście braków, które dodamy na końcu.
2. Dodajemy ocet i gotujemy ok 20-30 minut do miękkości warzyw, na końcu dokładamy liście z buraków i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Śmietanę dodajemy na samym końcu, dobrze przyprawiamy solą i pieprzem. 






Lato w pełni!

1 komentarz :