Korzenna przyprawa do piernika


Kuchnia to zapach, więc uważam, że warto samodzielnie przygotować przyprawę do piernika, bo w jej składzie nie znajdziecie zbędnych dodatków, które są w gotowych torebkach, bo po co nam w przyprawie do piernika cukier lub mąka?.





Domowa, aromatyczna i bardzo korzenna  10-cio składnikowa przyprawa jest też bardziej ekonomiczna dla naszego domowego budżetu. Ja robię dużą porcje, bo większość przeznaczam na świąteczne pierniki Staropolskie, a resztę używam do wypieku pierniczków i ciasteczek  korzennych.



Składniki:

  • 8 łyżeczek mielonych goździków
  • 8 łyżeczek mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 5 łyżeczek mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonego anyżu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składniki do przyprawy piernikowej możecie modyfikować i dopasować do własnych upodobań. Poszczególne przyprawy można rozetrzeć w moździerzu, można je również zmielić w młynku do mielenia kawy. Polecam również zakupy gotowej wysokiej jakości przyprawy na www.Skworcu.com.pl.Gotową przyprawę przechowujemy szczelnie zakręcona w suchym miejscu.











2 komentarze :

  1. Świetna przyprawa. Nigdy więcej nie użyję przyprawy ze sklepu bo różnica jest ogromna. A porcja którą pani podaje starcza na długo. Polecam i dziękuję za podzielenie się przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o włoskie przyprawy to ja najcześciej kupuje je tutaj https://toskanianatalerzu.pl/Przyprawy_wloskie. Wydaje mi się, że w tym sklepie jest na prawdę spory wybór i do tego ceny są bardzo korzytsne. Jak najbardziej polecam wam sprawdzić ich oferte ponieważ warto

    OdpowiedzUsuń