Szarlotka po góralsku





Robiłam kiedyś podobne wydanie tej szarlotki pod nazwą Szarlotka Wschodnia z dużą ilością bakalii, jednak tym razem postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do jabłek i kruchego ciasta. Rodzaj jabłek jakie wybierzecie ma oczywiście duże znacznie smakowe, bo wiele dodatków tam niema poza odrobiną cynamonu i opcjonalnie cukrem, ja użyłam szarej renety, bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. 




Składniki na tortownicę o wymiarach 24x24 cm:

Ciasto:


  • 20 dag margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru 


Jabłka:


  • 2,5 kg jabłek 
  • cynamon i cukier wg. uznania do przesypywania warstw jabłek
  • limonka do skrapiania jabłek 
  • opcjonalnie cukier puder



1. Ciasto zagniatamy z wszystkich podanych składników. Większą częścią ciasta wykładamy spód tortownicy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w 180 C. Mniejsza część ciasta odkładamy do zamrażalnika.

2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasienny i szatkujemy w plastry, układamy na zapieczonym spodzie ciasta, przesypujemy cynamonem i cukrem wg. uznania, skrapiamy sokiem z limonki. 

3. Na przekładankę jabłkową ścieramy mniejszą część ciasta. Zapiekamy całość przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.




2 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłam szarloty przygotowanej w tej sposób. Ta, wydaje się być bardziej elegancka i wystawna niż na przykład wersja z musem :)
    Mimo iż nie przepadam za szarlotkami, tej spróbowałabym z miłą chęcią! Kusi wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać taką opinię :) Szarlota została szybko zjedzona i zostało tylko trochę okruszków.....

      Usuń