Knedle z jabłkami i cynamonem


Jarski pyszny obiad :), czyli knedle ziemniaczane z jabłkami, niebo w gębie!. Brakuje Wam pomysłu na obiad, to bardzo proszę, sprawdzony, przetestowany przepis. 

Składniki:

- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500
- 1 jajko
- szczypta soli

Dodatkowo:

- 3 jabłka
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru
- cynamon

Po cynamon zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl

1. Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Obrać jabłka, pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto zrolować w wałek na stolnicy oprószonej mąką, pokroić na małe kawałki, każdy kawałek nadziewać jabłkiem i formować okrągły kształt knedla.

2. W dużym rondlu gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wrzucamy kluchy, delikatnie mieszamy żeby się nie przykleiły do spodu. Gdy wypłyną gotować nie dłużej niż minutę na małym ogniu i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. 

3. Masło rozpuścić z cukrem. Knedle podawać polane masłem i posypane cynamonem. Można je również okrasić kwaśną śmietaną.






0 komentarze :