Sos BBQ idealny do grilla, idealny na lato


My Polacy uwielbiamy grillować, każdy pretekst jest dobry, żeby zsiąść z rodziną i przyjaciółmi i cieszyć się towarzystwem i dobrym jedzeniem, a grill jak doskonale wiecie wcale nie musi być nudny. Sos BBQ ma specyficzny smak, albo się go kocha albo nienawidzi, ale nie przekonacie się o tym póki sami go nie zrobicie, bo musicie wiedzieć, że ten domowy jest wyśmienity!.

Składniki na dwa słoiki po ok 250 ml:

- 12 suszonych śliwek wędzonych
- 1 główka czosnku
- mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 goździki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki keczupu
- 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskanego
- olej 
- sól
- pieprz

Dodatkowo ale nie obowiązkowo 1 łyżeczka skrobi Kuzu do zagęszczenia sosu. Bakalie i przyprawy zawsze od www.Skworcu.com.pl.

1. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy olej, dodajemy imbir w kawałkach, czosnek w ząbkach oraz przyprawy, chwile razem podsmażamy. 

2. Następnie dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy razem ok. 5-7 minut, wyjmujemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie, resztę składników blendujemy na gładką masę. Po koniec doprawiamy solą i pieprzem, możemy również zagęścić skrobią Kuzu. Gorący sos przelewamy do słoików i zakręcamy 




2 komentarze :

  1. Zawsze korzystam z gotowych bo lubię ten smak, a tu proszę domowy, super z chęcią skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oby zasmakował :), nasz słoik zniknął dzisiaj na grillu :)

    OdpowiedzUsuń