Ciasto orzechowe z galaretką


Mało na moim blogu w ostatnim czasie słodyczy więc postanowiłam Wam dzisiaj nieco osłodzić poniedziałkowe przed południe, żeby dobrze zaczął się Wam tydzień. Ciasto proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi z wypiekiem biszkoptowych blatów, a do tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!.

Przepis na dużą blachę 25x35 cm.

Blat orzechowy:

- 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 jaj
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ponownie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą, wymieszać, a następnie wsypać drobno pokrojone orzechy, wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut.

Blat jasny:

- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 4 jaja
- wanilia mielona lub cukier waniliowy
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią i mlekiem do białości. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut.


Blat ciemny:

- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 2 pełne łyżki kakao naturalnego
- 4 jaja
- wanilia mielona lub cukier waniliowy
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią i mlekiem do białości. Następnie przesiewamy kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut.

Masa maślana:

- 25 dag dobrej jakości masła
- 2 pełne kopiaste łyżki kakao naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek likieru
- 3 żółtka

1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko zagotować, lekko przestudzić i gorące połączyć z masą z żółtek, całość doprowadzić do wrzenia intensywnie mieszając, aby się nie przypaliło, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i wystudzoną masę z żółtek, utrzeć na jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować. 

Poncz:

- 1/2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek likieru

Dodatkowo:

- galaretka czerwona i zielona
- czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta.

Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto gdy zacznie tężeć. 

2. Z masy maślanej odłożyć 2-3 łyżki aby posmarować wierzch ciasta, a pozostałą część masy dzielimy na połowę. 

3. W formie do pieczenia ciasta układamy kolejne warstwy: na sam spód dajemy ciemny biszkopt, który obficie nasączamy ponczem, równo rozprowadzamy połowę masy, a następnie wylewamy jedną z tężejących galaretek. Następnie do formy wkładamy ciemny blat i nasączamy go ponczem, dajemy drugą część masy, wylewamy drugą galaretką i całość przykrywamy blatem orzechowym. Wierzch ciasta nasączamy pozostałym ponczem, smarujemy cienką warstwą masy odłożoną na samym początku. Następnie na wierzch ścieramy czekoladę i ewentualnie zdobimy połówkami orzecha. Ciasto przed podaniem i pokrojeniem należy odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.




3 komentarze :

  1. widok takiego ciasta zdecydowanie rozjaśnia ten pochmurny i deszczowy poniedziałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :), taki też był zamysł mojego dzisiejszego posta :)

      Usuń