Karczek, rolada z serem i pomidorami


Moi Kochani mięsożercy pyszna karkówka w formie rolady poleca się do obiadu i kanapek. 

Składniki:

- 1 kg karkówki
- 4 łyżki pesto z pomidorów, lub sos domowej roboty
- 5 plastrów sera żółtego
- sól
- pieprz
- olej

1. Mięso myjemy i osuszamy. Tniemy nożem wzdłuż tworząc podłużny płat, który oprószamy solą oraz pieprzem ( kliknij tutaj po instrukcję ). Jedną część smarujemy pesto pomidorowym i układamy plastry sera. Zwijamy jak roladę, na końcu wbijamy 4 wykałaczki aby się nie rozwinęła.

2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, czas zapiekania ok. 60-70 minut w 200 C. Mięsa nie przykrywamy z góry, aby miało chrupiącą skórkę. Dobrze jest włączyć termoobieg, a pod koniec dodatkową grzałkę z góry na kilka minut. Pieczemy bez przykrycia.

Mięso idealne jako danie obiadowe lub domowa wędlina do kanapek.



0 komentarze :