tag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post8670229876944253618..comments2024-03-22T18:28:44.728+01:00Comments on Apetyczna babeczka-Anielska Kuchnia: Konkurs Sante, zdrowe i pełnowartościowe.http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/http://www.blogger.com/profile/12058311769304308176noreply@blogger.comBlogger58125tag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-18069040442120177332015-11-29T22:48:10.030+01:002015-11-29T22:48:10.030+01:00Azjatycka kura z ryżem
Składniki na kurę:
600 g m...Azjatycka kura z ryżem<br />Składniki na kurę: <br />600 g mięsa drobiowego /pierś, podudzia/ <br />1 duża papryka /czerwona/ <br />1 duża papryka marynowana <br />250 g mrożonego groszku <br />1 puszka kiełków fasoli mung <br />2-3 łyżki kaparów <br />2 cebule białe <br />2 dymki ze szczypiorem <br />przyprawy: 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki karmelizowanego słonecznika, 1 łyżka ciemnego sezamu, 2 łyżki pasty migdałowej, oliwa, pieprz, sól, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki świeżego imbiru, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki miodu pitnego /może być wino ryżowe/, 2 łyżki miodu, 1 świeża chili /czerwona/ <br />Przygotowanie:<br />Kurczaka ugotować w rosole. Ostudzić i obrać. Pokryć mąką. <br />Papryki pokroić w kostkę, groszek rozmrozić, cebulę i dymki posiekać, kiełki odsączyć. <br />Na woku rozgrzać oliwę. Smażyć posiekaną chili i czosnek oraz sosy: sojowe i rybny. Po około minucie wrzucić kurczaka i smażyć około 3 minuty. <br />Dodać cebulę i papryki, podsmażyć kolejne 3 minuty. Cały czas mieszać. Wrzucić groszek i podsmażać 2 minuty. Dodać kiełki, wymieszać i przyprawić do smaku. Miód, miód pitny, imbir i pastę migdałową rozkłócić razem. Wrzucić na wok i wymieszać intensywnie. Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty. <br />Składniki na ryż:<br />280 g ryżu paraboiled <br />1 cytryna <br />przyprawy: 2 suszone chili, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 świeża chili, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki miodu pitnego, 1/4 łyżeczki kurkumy, oliwa, biały pieprz, sól, natka <br />Przygotowanie:<br />Ryż ugotować do miękkości z dodatkiem suszonej chili i soli. Odcedzić. <br />Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć sosy sojowe i rybny z posiekaną chili i czosnkiem. <br />Wrzucić ryż i smażyć. <br />Miód połączyć z kurkumą i pieprzem oraz drobno posiekaną natką. Dodać do ryżu i wymieszać. Podgrzewać 2-3 minuty. <br />Podać ryż i potrawkę posypaną uprażonym sezamem i posiekanym szczypiorem gorące. Osobno.<br />Smacznego.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00107987633161456823noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-57711007829049580652015-11-29T22:47:39.709+01:002015-11-29T22:47:39.709+01:00SŁODKO-PIKANTNY CHIŃCZYK
Składniki makaronu i ryż...SŁODKO-PIKANTNY CHIŃCZYK <br />Składniki makaronu i ryżu: <br />100 g ryżu brązowego <br />100 g makaronu pełnoziarnistego /kokardki/ <br />przyprawy: cynamon mielony, imbir mielony, pieprz biały, pieprz pomarańczowy, pieprz czarny, czosnek granulowany, 1 łyżka białego sezamu Sante, 4 łyżki mirinu, 2 łyżki oleju sezamowego, 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2-3 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 0,5 świeżej papryczki chili, szczypior<br />Przygotowanie: <br />Ugotować makaron i ryż osobno. <br />Przelać zimną wodą do schłodzenia, wymieszać i odstawić na sito do odsączenia. <br />Na dużej patelni rozgrzać olej. <br />Podsmażyć posiekany czosnek i chili 1-2 minuty. <br />Wlać mirin, miód i sos sojowy, zamieszać.<br /> Dodać makaron i ryż i smażyć 5-6 minut do zarumienienia i podgrzania. <br />Przyprawić. <br />Posypać sezamem i szczypiorkiem. <br />Składniki na mięsną potrawkę:<br />500 g mięsa gulaszowego <br />2 średnie marchwie <br />100 g papryki konserwowej <br />przyprawy: pieprz syczuański, pieprz biały mielony, pieprz czarny mielony, imbir mielony, cynamon mielony, czosnek granulowany, 2-3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 limonka, 3 goździki, 1 łyżka pikantnego keczupu, 2 łyżki musztardy pikantnej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 świeża papryczka chili, 1 łyżka sezamu Sante, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru dark muscovado, 2 łyżki miodu, mleko, 5 łyżek mirinu <br />Przygotowanie:<br />Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć, obtoczyć w mące. <br />Marchew zetrzeć na drobnej tarce. <br />Na patelni rozgrzać olej. Smażyć chili. <br />Dodać sos sojowy, cukier, miód, keczup i musztardę. Dokładnie wymieszać. <br />Podsmażyć wieprzowinę do zarumienienia. Zalać około 150 ml mleka, octem i mirinem. <br />Dusić do miękkości mięsa, a w razie potrzeby dodawać mleko. <br />Marchew zetrzeć na bardzo drobnej tarce i dodać do mięsa. <br />Dusić chwilę. <br />Paprykę posiekać i dodać. <br />Przyprawić do smaku. Dobrze podgrzać. Posypać sezamem.<br />Smacznego.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00107987633161456823noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-19868099779297337992015-11-29T22:47:07.332+01:002015-11-29T22:47:07.332+01:00Słodko-pikantna potrawka z makaronem
Składniki:
...Słodko-pikantna potrawka z makaronem <br />Składniki:<br /> 200 g makaronu ryżowego <br />300 g mięsa wieprzowego /szynka, schab/ <br />300 g mięsa wołowego /gulaszowe/ <br />1 papryka <br />150 g groszku mrożonego <br />1 duża marchew<br /> 1 mała kapusta pekińska <br />1 puszka pomidorów krojonych <br />1 puszka czerwonej fasoli <br />4-5 strąków papryki konserwowej <br />250 ml soku marchewkowo-pomarańczowego <br />1 świeża chili <br />1 cytryna <br />1 limona <br />4 łyżki koncentratu pomidorowego <br />3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej <br />natka pietruszki <br />szczypior<br /> przyprawy: sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, sezam Sante, sos rybny, ocet ryżowy, papryka ostra wędzona, czosnek granulowany, imbir, cynamon, sól <br />Przygotowanie:<br />Makaron wrzucić na 5 minut do osolonego wrzątku, odcedzić i natychmiast schłodzić pod zimną wodą. Odstawić na bok. <br />Mięsa oczyścić i zmielić na dużych oczkach maszynki. Podsmażyć wieprzowinę na niewielkiej ilości tłuszczu, podobnie – wołowinę. Połączyć mięsa i smażyć jeszcze chwilę. <br />Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Odstawić. <br />Sok pomarańczowy połączyć z pomidorami i koncentratem /2 łyżki/. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika, dodać sok z cytryny i limony, przyprawić i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać mięso, skórkę pomarańczową, odsączoną fasolę i pokrojone papryki. Dusić 7-10 minut. Dodać drobno poszatkowaną kapustę, dusić do miękkości. <br />Dodać posiekaną chili i przyprawić do smaku. <br />Na woku rozgrzać oliwę, dodać sos sojowy i 2 łyżki koncentratu. Smażyć chwilę. Wrzucić makaron i podgrzewać, ciągle mieszając. Dodać rozmrożony groszek, startą na tarce o drobnych oczkach marchew i posiekaną natkę. Przyprawić i podgrzać.<br />Od razu nałożyć gorące porcje. Dodać szczypior i uprażony na suchej patelni sezam.<br />Smacznego.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00107987633161456823noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-44635771695382728252015-11-29T21:13:06.827+01:002015-11-29T21:13:06.827+01:00OWSIANA SZARLOTKA
Zdrowsza wersja szarlotki.
Skła...OWSIANA SZARLOTKA<br />Zdrowsza wersja szarlotki.<br /><br />Składniki:<br />Ciasto owsiane:<br />-1 szkl. płatków owsianych SANTE<br />-1 szkl. mąki<br />-15 dag margaryny<br />-1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />-1 jajko<br />-1/4 szkl. cukru<br /><br />Kruszonka;<br />-2 szkl. płatków owsianych SANTE<br />-1/2 szkl. cukru<br />-10 dag margaryny<br /><br />Ponadto:<br />-1 l prażonych jabłek<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Margarynę stopić, ostudzić. Płatki owsiane zblenderować. Suche składniki połączyć. Jajko ubić z cukrem na puch. Do suchych składników dodać dodać margarynę wymieszać, na koniec dodać ubite jajko delikatnie wymieszać. Tortownicę (śr.26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, podpiec 15 min w temp. 170 stopni.<br />2.Składniki na kruszonkę zagniatamy.<br />3.Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.40-45 min. w temp.170 stopni.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13475203168699048359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-20683092381013875362015-11-29T21:12:01.400+01:002015-11-29T21:12:01.400+01:00SERNIK OWSIANY Z JABŁKAMI
Składniki:
Spód owsiany:...SERNIK OWSIANY Z JABŁKAMI<br />Składniki:<br />Spód owsiany:<br />-10 dag płatków owsianych SANTE<br />-2 łyżki dowolnych otrębów SANTE<br />-4 łyżki jogurtu naturalnego<br />-2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />-1/2 szkl. cukru<br /><br />Ser:<br />-20 dag twarogu z kostki<br />-3 jajka<br />-4 łyżki budyniu śmietankowego<br />-7 łyżek cukru<br />-1 cukier waniliowy<br /><br />Ponadto:<br />-1 jabłko<br />-polewa czekoladowa<br /><br />Sposób wykonania:<br />1.Spód: płatki i otręby zalewamy 3/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 30 min. by napęczniały. Następnie dodajemy cukier,proszek do pieczenia,jogurt,dokładnie wymieszać,jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać 1-2 łyżki mąki.<br />2.Ser: sera nie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy ser oraz budyń, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z serem.<br />Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.<br />3. Tortownicę(śr.21 cm) wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy połowę ciasta owsianego , układamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, na górę wykładamy ser. Pieczemy ok.50 min w temp.170 stopni. Wystudzony sernik dekorujemy polewą.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13475203168699048359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-25900818481698804112015-11-29T21:03:55.006+01:002015-11-29T21:03:55.006+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13475203168699048359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-35156672482327405752015-11-29T20:50:31.427+01:002015-11-29T20:50:31.427+01:00Produkty Sante w przepisie: ciecierzyca, żurawina ...Produkty Sante w przepisie: ciecierzyca, żurawina i migdały.Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-42823826553575930852015-11-29T20:46:14.596+01:002015-11-29T20:46:14.596+01:00Przepis na mega zdrowe ciasto bez mąki, bez cukru,...Przepis na mega zdrowe ciasto bez mąki, bez cukru, tłuszczu i glutenu, za to z dodatkiem warzywa ;) (ciecierzycy) - dobre dla wszystkich łasuchów, ale w szczególności dla alergików oraz dbających o linię. Robi się je bardzo szybko i jest smaczne.<br /><br />Przepis i zdjęcie (wysłane na e-maila) pochodzą z mojego bloga.<br /><br /> 1 puszka odsączonej ciecierzycy <br /> 3 jajka<br /> 1 dojrzały banan<br /> 4-5 łyżeczek stewii <br /> 2 łyżki kakao<br /> 1/2 łyżeczki sody<br /> 4 łyżki zmielonych migdałów <br /> 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny<br /> trochę aromatu waniliowego <br /><br /> Rozgrzać piekarnik do 175'C. Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę. Na na końcu dodać żurawinę. <br /> Następnie sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie i przelać do małej keksówki. Piec ok. 30-35 minut.<br />Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-54637172533519418532015-11-29T20:44:47.888+01:002015-11-29T20:44:47.888+01:00WIEŻYCZKI MIĘSNO-WARZYWNE Z SŁONECZNIKIEM
Składni...WIEŻYCZKI MIĘSNO-WARZYWNE Z SŁONECZNIKIEM<br /><br />Składniki:<br />-2 pojedyncze filety z kurczaka<br />-20 dag mięsa mielonego<br />-1 cebula<br />-1 jajko<br />-2 łyżki bułki tartej<br />-sól morska jodowana drobnoziarnista SANTEl, pieprz,ostra papryka,przyprawa do mięsa mielonego, przypraw do kurczaka<br /><br />Farsz:<br />-2 większe pieczarki<br />-1 cebula<br />-1/2 papryki czerwonej<br />-sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE,pieprz<br /><br />Dodatkowo:<br />-4 plastry żółtego sera<br />-4 łyżki słonecznika SANTE<br /><br />Sposób wykonania:<br />1.Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy przyprawa do kurczaka. Odstawiamy.<br />2.Farsz: cebulę siekamy w kostkę , paprykę kroimy w paseczki,pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju dodajemy cebulę smażymy na rumiano, oddajemy paprykę i pieczarki, doprawiamy i dusimy ok.10 min.<br />3.Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, jajko, bułkę tarta oraz przyprawy i wyrabiamy . Dzielimy na dwie części,<br />4. W naczyniu do zapiekania układamy porcje mięsa mielonego formując placek,rozkładamy 2 łyżki warzyw posypujemy słonecznikiem i układamy plaster sera ,kładziemy fileta z kurczaka ,plaster sera żółtego ,2 łyżki warzyw i posypujemy słonecznikiem.<br />W taki sam sposób postępujemy z druga porcją mięsa.<br />5.Pieczemy w piekarniku ok.25-30 min w temp.170 stopni.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13475203168699048359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-68298204764263138232015-11-28T19:58:46.247+01:002015-11-28T19:58:46.247+01:00DYNIOWO-BANANOWY PUDDING CHIA
40g nasion chia SANT...DYNIOWO-BANANOWY PUDDING CHIA<br />40g nasion chia SANTE<br />150g puree z dyni <br />średni dojrzały banan, ok. 100g po obraniu<br />100-150ml mleka roślinnego<br /><br />Banana rozgniatamy widelcem, łączymy z puree dyniowym i mlekiem. Następnie dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Wkładamy całość do lodówki na min. 4h, a najlepiej na całą noc. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! :)Martynahttps://www.blogger.com/profile/03748754282887162995noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-66262057507751454912015-11-28T19:57:42.499+01:002015-11-28T19:57:42.499+01:00DOMOWE CZEKOLADKI A'LA REESES
100g czekolady g...DOMOWE CZEKOLADKI A'LA REESES<br />100g czekolady gorzkiej<br />60g masła orzechowego SANTE<br /><br />Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła. <br />Do foremki z czekoladą nałożyć ok. łyżeczkę masła orzechowego i rozprowadzić ją po dnie. Foremki wypełnione już masłem orzechowym wstawić na ok. 20 minut do zamrażarki. Rozpuścić drugą część czekolady. Foremki wyjąć z zamrażarki, na każdą nakładać znów ok. 1/2 łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :)Martynahttps://www.blogger.com/profile/03748754282887162995noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-38497145154806338612015-11-28T19:56:05.037+01:002015-11-28T19:56:05.037+01:003-SKŁADNIKOWE BATONY Z PREPAROWANYCH ZIAREN Z MASŁ...3-SKŁADNIKOWE BATONY Z PREPAROWANYCH ZIAREN Z MASŁEM ORZECHOWYM<br />100-120g preparowanych ("dmuchanych/ekspandowanych") ziaren, np. kaszy jaglanej, amarantusa, gryki itp. - u mnie mieszanka tych trzech<br />1/2 szklanki syropu klonowego<br />1/2 szklanki masła orzechowego SANTE<br /><br />W rondelku rozpuszczamy miód i masło orzechowe, gdy masa będzie już rzadka mieszamy ją z preparowanymi ziarnami i mieszamy. Formę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę mocno dociskając. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 5h. Kroimy na 10 równych kawałków. Smacznego! :)Martynahttps://www.blogger.com/profile/03748754282887162995noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-36863192724748310232015-11-28T17:48:06.552+01:002015-11-28T17:48:06.552+01:00Orkiszowa sałatka z kurczaka
300g piersi kurczaka...Orkiszowa sałatka z kurczaka<br /><br />300g piersi kurczaka<br />2 łyżki musztardy miodowej<br />30g oliwy + 2 łyżki<br />sól himalajska Sante, pieprz<br />250g ziaren orkiszu (lub ew. kaszy pęczak Sante)<br />80g migdałów Sante<br />4 garście rukoli<br />Sok z cytryny<br /><br />Na początku ugotować ziarna orkiszu.<br />Następnie natrzeć piersi kurczaka miodem, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. <br />Oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć piersi z obydwu stron.<br />Migdały posiekać na mniejsze kawałki i podprażyć przez minutę na suchej rozgrzanej patelni.<br />Kurczaka pokroić w paski, wymieszać z ostudzonym orkiszem, rukolą i migdałami, skropić sokiem z cytryny. Doprawić według smaku pieprzem i solą.<br /><br />Smacznego :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15613913624728104394noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-28303081566494965922015-11-28T17:46:23.189+01:002015-11-28T17:46:23.189+01:00Ultra zdrowa wersja tiramisu :) :)
Warstwa '&...Ultra zdrowa wersja tiramisu :) :)<br /><br />Warstwa ''biszkopt''<br />100g daktyli<br />75g pestek dyni Sante<br />75g słonecznika Sante<br />2 jajka<br />50g otrąb żytnich Sante<br />3 łyżki kakao<br />Łyżeczka cynamonu i proszku do pieczenia<br />Łyżka kawy mielonej<br />Duży burak ok.150g<br />Cukier trzcinowy Sante - 3 łyżki<br /><br />Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę,żeby zmiękły.Dynię,słonecznik i otręby miksujemy na mąkę,dodajemy odsączone daktyle (wody nie wylewamy !!!) jajka i resztę suchych składników,miksujemy.Buraka obieramy i trzemy na dużych oczkach,dorzucamy do masy i dokładnie mieszamy.Pieczemy ok.40 minut w 170 stopniach,zawsze piekę w nierozgrzanym piekarniku.<br /><br />Warstwa ''mascarpone''<br /><br />450g kaszy jaglanej Sante, ugotowanej <br />3 dojrzałe banany<br />200g serka waniliowego<br /><br />100g gęstego jogurtu<br />Łyżka żelatyny lub agaru <br />2 łyżki miodu<br />2 gruszki<br /><br />+ Kawa do nasączenia wymieszana z amaretto,kakao<br /><br />Ugotowaną kaszę miksujemy do momentu uzyskania kremowej,gładkiej konsystencji (thm. ok.1.5 minuty,obr.6-7).Dodajemy banany, miód i powtarzamy czynność.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.Do masy dokładamy jogurt,serek i w.w. żelatynę.Mieszamy.Według uznania dodać możemy też do masy startą gruszkę.<br /><br />Ciasto kroimy w plasterki,moczymy w kawie z amaretto i układamy warstwami<br />-Serek<br />-Ciasto<br />-Serek<br />-Ciasto<br />-Serek<br /><br />Z wierzchu posypujemy kakao,najlepiej włożyć na noc do lodówki, by smaki się przegryzły, a biszkopcik lepiej nasączył kawą.<br /><br />Smacznego :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15613913624728104394noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-66602674832536905362015-11-27T22:54:43.832+01:002015-11-27T22:54:43.832+01:00Proponuję na śniadanie zdrowe i pełnowartościowe p...Proponuję na śniadanie zdrowe i pełnowartościowe placuszki owsiano-bananowe <br /><br />Składniki<br /><br />- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych Sante;<br />- 2 duże dojrzałe banany; <br />- 1 i 1/2 szklanki mleka;<br />- 1 jajko;<br />- 1/2 szklanki mąki;<br />- szczypta soli Sante;<br />- 1 czubata łyżeczka sody;<br />- cynamon do smaku;<br />- olej do smażenia.<br /><br />Przygotowanie<br /><br />Wieczorem płatki owsiane zalej mlekiem, wymieszaj i włóż do lodówki. Rano wyjmij płatki z lodówki, dodaj do nich jajko, mąkę z sodą oraz solą i wymieszaj. Obrane banany, pokrój w plasterki i dokładnie rozgnieć np. widelce. Kolejno dodaj do płatków i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Gęstość reguluj mąką lub mlekiem. Na końcu do ciasta wsyp cynamon i zamieszaj.<br />Ciasto nabieraj łyżką stołową i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smaż na małym ogniu, aby placuszki upiekły się w środku.<br />Usmażone przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.<br />Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem oraz owocami.<br />Placuszki możesz przygotować wieczorem, a rano podgrzać (również będą bardzo smaczne).<br /><br />KasiekK<br />kontakt@magielkuchenny.pl<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02165515930280272136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-16824667777810162672015-11-26T21:55:12.356+01:002015-11-26T21:55:12.356+01:00Czekoladowa tarta soczewicowa z kremem jaglano-śli...Czekoladowa tarta soczewicowa z kremem jaglano-śliwkowym <br />Składniki:<br />100g soczewicy Sante<br />1 jajko<br />1 łyżeczka kakao<br />4 łyżeczki stewii<br />Krem:<br />60g kaszy jaglanej Sante<br />4 łyżeczki stewii <br />150 ml mleka bez laktozy lub roślinnego<br />100g Czekolady gorzkiej <br />100g suszonych śliwek Sante<br /><br />Przygotowanie:<br />Soczewicę gotujemy aż będzie miękka. Blenderujemy z jajkiem, kakao i stewią. Przekładamy masę do sylikonowej formy na tartę (najlepiej małej), dokładnie rozprowadzamy i pieczemy spód ok. 10 min. w 180 stopniach. <br />Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie 2-3 razy by pozbyć się goryczki. Zalewamy 1,5 szkl. wody i gotujemy razem ze stewią i 40g gorzkiej czekolady. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Śliwki kroimy na 3 paseczki. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Blenderujemy razem ze stewią i 150ml mleka. Na podpieczony spód tarty wykładamy masę. Dekorujemy kostkami gorzkiej czekolady. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Wyciągamy z formy po przestygnięciu. Czarna Wisienkahttps://www.blogger.com/profile/14908532578251665147noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-28746240684070553162015-11-26T21:51:31.892+01:002015-11-26T21:51:31.892+01:00Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy
Składn...Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy<br />Składniki:<br />350 g ciecierzycy Sante<br />1 cebula<br />4 łyżki posiekanej natki pietruszki<br />2 łyżeczki curry (ja niestety musiałam tak zastąpić, ale jeśli masz kardamon, kmin, kolendrę - śmiało dawaj!)<br />1 lub 2 ząbki czosnku<br />1/2 łyżeczki cynamonu<br />1/2 łyżeczki chilli<br />1 łyżeczka soli<br />1/2 łyżeczki sody<br />1 łyżka wody<br />Olej do smażenia<br /><br />Przygotowanie: <br />Namaczamy przez całą noc ciecierzyce w zimnej wodzie (jeśli mamy już gotową, pomijamy ten punkt).<br />Następnego dnia cieciorkę należy opłukać i osuszyć. Mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. (gotowaną możemy potraktować blenderem). Dodajemy przyprawy, sodę, wodę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być "zwarta". Przykrywamy szmatką lub folią i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyciągamy masę i formujemy kuleczki - spłaszczamy lub zostawiamy normalne. Smażymy w dużej patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy za pomocą ręcznika papierowego.<br />Wersja fit: Chcesz by wersja była lżejsza i być troszkę jak jeden z Kudłatych Kucharzy?<br />Nie smaż falafel'a, upiecz przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.<br />Czarna Wisienkahttps://www.blogger.com/profile/14908532578251665147noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-22975395449025188962015-11-26T21:50:34.646+01:002015-11-26T21:50:34.646+01:00Składniki na 8 małych placuszków:
1 szklanka ugoto...Składniki na 8 małych placuszków:<br />1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Sante<br />3 łyżki mąki kukurydzianej Sante<br />6 lub 7 łyżek mleka 0,5%, roślinnego lub bez laktozy<br />1/2 łyżeczki proszku do pieczenia <br />Cynamon<br />Żurawina Sante<br />Kasze jaglaną (ok.50 g) opłukać, ugotować i odstawić do wystygnięcia.<br />Przełożyć do miseczki i dodać wszystkie składniki (oprócz żurawiny) i zblendować na gładką masę. Dorzucić żurawinę. Na rozgrzaną patelnię (jeśli jest to patelnia inna niż do naleśników, dajemy pół łyżeczki masła) nakładamy łyżką masę. Smażymy przez 2/3 minutki na małym ogniu i przewracamy. Podajemy posypane żurawiną, znakomicie smakują też z lodami waniliowymi!Czarna Wisienkahttps://www.blogger.com/profile/14908532578251665147noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-35527173245163371312015-11-26T21:48:10.274+01:002015-11-26T21:48:10.274+01:00Muhallabia
Składniki na 2 pucharki:
2 szklanki m...Muhallabia<br /><br />Składniki na 2 pucharki:<br /><br />2 szklanki mleka<br />3 łyżki cukru trzcinowego Sante<br />1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej<br />1 łyżka mąki kukurydzianej Sante<br />1/2 łyżeczka wody pomarańczowej (jeśli macie różaną to idealnie się nada!)<br />Pistacje<br />Przygotowanie: <br />Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy mąki i mieszamy aż zgęstnieją. Wlewamy wodę pomarańczową i kontynuujemy mieszanie przez 2/3 minuty. Masę wlewamy do miseczek lub słoiczków i odstawiamy by wystygło. Następnie umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godzinki. Gotowy pudding podajemy posypany pistacjami.Czarna Wisienkahttps://www.blogger.com/profile/14908532578251665147noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-3722800847725630232015-11-25T09:07:39.197+01:002015-11-25T09:07:39.197+01:00Witam:) Przyłączam się do zabawy i zaproponuję :
K...Witam:) Przyłączam się do zabawy i zaproponuję :<br />Kasza jaglana z karmelizowanymi figami:<br />O właściwościach kaszy jaglanej nie trzeba nikomu tłumaczyć, połączyłam ją z karmelizowanymi figami, posypałam dużą ilością prażonych nasion i stworzyłam pełnowartościowy zdrowy posiłek.<br />Składniki<br />1 szklanka kaszy jaglanej Sante<br />2,5 szklanki chudego mleka<br />szczypta soli<br />1 łyżka miodu rzepakowego<br />1 laska wanilii<br />5 świeżych fig<br />1 łyżka cukru brązowego cynamonowego<br />2 łyżki masła<br />3 łyżki wody<br />3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam<br /><br />Sposób przygotowania<br />Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając, kiedy zacznie uwalniać swój aromat,<br />zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"<br />Figi myjemy kroimy na cząstki. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać wodę , zamieszać trzymać na ogniu do momentu powstania syropu.<br />Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią.Studzimy. Kaszę wyłożyć do miseczki, polać karmelizowanymi figami, posypać ziarnami, od razu podawać.<br />Życzę smacznego!Agata.Shttps://www.blogger.com/profile/01662615376879260159noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-23941685814125266382015-11-25T08:52:15.976+01:002015-11-25T08:52:15.976+01:00Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym
Składniki:...Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym<br /><br />Składniki:<br />* 65 dag szynki<br />* 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody)<br />* 2 cebule<br />* 3 ziela angielskie<br />* 2 liście laurowe<br />* szklanka bulionu (może być z kostki)<br />* 2 łyżki koncentratu pomidorowego<br />* 5 ogórków konserwowych<br />* sól, pieprz<br />* tłuszcz do smażenia<br />* kasza gryczana prażona SANTE<br /><br />Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy je w wodzie w której się moczyły do czasu aż zmiękną. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i dolewamy szklankę bulionu. Dusimy na małym ogniu ok. 1 h. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy je do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 min. Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gulaszem i ulubionymi dodatkami.Pobitegarybarbaryhttps://www.blogger.com/profile/06260920576413316387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-65487430584068690902015-11-25T08:35:33.458+01:002015-11-25T08:35:33.458+01:00Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym
Składniki:
...Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym<br /><br /><br />Składniki:<br />• 50 dag karkówki<br />• 2 garście suszonych grzybów<br />• 7 łyżek kaczy jęczmiennej pęczak SANTE<br />• 4 duże ziemniaki<br />• 6 ogórków kiszonych<br />• 2 łyżki śmietany<br />• 2 liście laurowe<br />• 3 ziela angielskie<br />• sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE<br />* pieprz<br />• tłuszcz do smażenia<br />• natka pietruszki<br />Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do garnka. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.Pobitegarybarbaryhttps://www.blogger.com/profile/06260920576413316387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-11964290534375419602015-11-24T22:36:44.066+01:002015-11-24T22:36:44.066+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Iwona Chmielhttps://www.blogger.com/profile/07097872120755878079noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-68954851520720742312015-11-24T22:33:28.771+01:002015-11-24T22:33:28.771+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Iwona Chmielhttps://www.blogger.com/profile/07097872120755878079noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-66894494527941885832015-11-24T22:19:15.738+01:002015-11-24T22:19:15.738+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Iwona Chmielhttps://www.blogger.com/profile/07097872120755878079noreply@blogger.com