Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem


Moja przygoda z sushi jest na etapie początkowym, czytam i uczę się kuchni orientalnej. Praktyka czyni mistrza, więc pozostaje testować nowe przepisy i smaki. Julka, która była moim wakacyjnym gościem podjęła się tego wyzwania razem ze mną i oto rezultaty wspólnej pracy.





Podstawą dobrego sushi jest odpowiedni okrągły ryż, który znajdziecie na stronie www.Sklep.na Sushi.pl. Płukanie ziaren ryżu jest monotonne, bo trzeba to robić do czasu, aż woda zrobi się zupełnie przeźroczysta, w naszym przypadku to kilkanaście zmian wody, woda również powinna być wysokiej jakości. Dobra odmiana ryżu, po odpowiednim ugotowaniu jest kleista i lepka, a jednocześnie krucha w środku.





Składniki:





1. Dobrze wypłukany ryż gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 miarka ryżu do  1  i  1/4 miarka wody. Po ugotowaniu ryż zostawić pod przykryciem na 15 minut. Łączymy sos sojowy z octem ryżowym, dodajemy cukier i szczyptę soli, mieszamy i dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.
2. Na przygotowanej folii aluminiowej lub podkładce kładziemy płaty alg morskich, małymi porcjami łyżką nakładamy ryż, pozostawiając ok 3-4 cm wolnego miejsca, aby ładnie zwinąć sushi. Warto zwilżyć opuszki palców, aby nie przywierały do ryżu, zarówno podczas nakładania składników, jak również podczas zwijania alg  w rulon.
3. Na wyłożony ryż na sam środek dajemy wasabi, nabierając je na palec i przeciągając wzdłuż. Następnie nakładamy ogórek pokrojony w równe słupki, liście jarmużu, kraba w pałeczkach oraz łososia. 
4. Zwijamy równo i ściśle przygotowane składniki. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. 

 



Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Można robić wiele ciekawych i kolorowych kompozycji. Dla naszych gości warto również podać zieloną herbatę, która wspaniale komponuje się z kuchnią orientalną.







0 komentarze :