Rumiane rogaliki drożdżowe

Pulchne i miękkie drożdżowe rogale nadziane dżemem i konfiturą z letnich zapasów. Mniammm....


Składniki:

  •     60-70 dag mąki pszennej
  •     25 dag margaryny
  •     6 dag drożdży
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     2 jaja
  •     1 szklanka ciepłego mleka
  •     3 łyżki kwaśnej śmietany
  •     4 łyżki cukru kryształu
  •     1/2  łyżeczka soli

Dodatkowo:

  •     dżem lub konfitura 


1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić na 10 minut, aż zaczną fermentować.

2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. 

3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. 

4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut.
 


Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze :

  1. Uwielbiam!!!
    Mam nadzieję, że mi również wyjdą smaczne i takie ładne. :-)
    Zapraszam na swój początkujący blog
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!!!
    Mam nadzieję, że mi również wyjdą smaczne i takie ładne. :-)
    Zapraszam na swój początkujący blog
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń