Apple pie w kokilkach


Kruche mini szarlotki z jabłkowym musem,  z korzennym akcentem cynamonu i goździków. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne.


Składniki na 5-6 sztuk:

  •     1 szklanka maki
  •     8 dag margaryny
  •     1/4 szk cukru
  •     5 dag smalcu
  •     1 jajo
  •     płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •     cukier waniliowy

Nadzienie:

  • 4 jabłka, najlepiej szara reneta
  • cynamon
  • goździki mielone
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 





1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto.

2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą.


3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem.

4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.







5 komentarzy :