Chleb z czerwonym ryżem


Efektowne podłużne czerwone ziarna ryżu dodają egzotyczną nutkę naszemu  domowemu bochenkowi. Aby wzbogacić jego walory żywieniowe, zawiera również spora ilość płatków pszennych. 




Składniki na jeden bochenek:


  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1/4 szklanki czerwonego ryżu
  • 1/2 szklanki płatków pszennych 


Ryż ryż czerwony oraz płatki pszenne znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl









1. Ryż ugotować wg. przepisu, odcedzić i odstawić do wystudzenia.

2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na ok. 10 minut, aby ,,ruszyły,,. 

3. Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy do wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut piec na samym dole, aby spód wypiekł się na rumiano.





Przepis inspirowany ,,Encyklopedią chleba,,

2 komentarze :

  1. genialny wygląd, smak na pewno też
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chleb zrobił na mnie duże wrażenie, będe go piekła na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń