Fantany z Nowej Anglii



Te bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. 



Składniki na 12 sztuk:

  • 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek mleka



1. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić aby drożdże ,,ruszyły,,.

2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić.

3. Jajo ubić mikserem.  Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło.

4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie.

5. Kroić 4-5 cm kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić.

Rada:

Fantany cynamonowe:

Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem.




 Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba,,Pieczemy słodkie drożdżówki

3 komentarze :

  1. Podobaja mi się te angielskie fantany.
    Ciekawy wwyglad mają, nietypowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne mają kształty :) szczerze powiem, że jeszcze nigdzie takich nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń