Ser dojrzewający - smażony z kminkiem



Do wyrobu domowego sera topionego konieczny jest twaróg wiejski, niepasteryzowany!.  Czas dojrzewania sera to 4-5 dni, ważne jest aby w domu było ciepło, bo bakterie mogą szybciej zadziałać. Aby wspomóc proces zgliwienia sera można użyć niewielkiej ilości sody oczyszczonej, co znacznie przyspieszy proces rozkładu sera. Zgliwiały ser jest ciągnący i łatwo się rozpada, ma bardzo intensywny zapach. 




Składniki:

- 70 dag sera białego wiejskiego
- 2 jaja
- 3 łyżeczki kminku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki masła

Ser można doprawić ziołami, papryką słodką lub ostrą, czosnkiem , chili lub pieprzem. Po przyprawy warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl.


1. Twaróg pokruszyć, posypać sodą, wymieszać. Wierzch naczynia przykryć ścierką lub gazą aby dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, codziennie można przemieszać ser i ocenić na jakim etapie jest dojrzewanie sera. Intensywny zapach i ciągnący ser jest znakiem, że możemy rozpocząć proces smażenia.

2. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy zgliwiały ser, sól i kminek. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszamy i pilnujemy aby ser się nie zagotował. Ser powinien się zupełnie rozpuścić na gładką lejącą masę. 

3. Płynną odparowaną masę serową ściągamy z ognia, dodajemy jaja i energicznie mieszamy do zupełnego połączenia. Ser przelewamy do miski lub słoja, odstawiamy do wystudzenia.





1 komentarz :

  1. Ser jest genialny! W mojej rodzinie od dziesięcioleci. Uwielbiam go robić i jeść. Wbrew powszechnej opinii wcale tak bardzo nie wonie. Intensywny zapach jest moim zdaniem jego zaletą. W połączeniu ze smakiem tworzy idealną wręcz kompozycję. Ja osobiście nie dodaję do niego przypraw. Lubię go tylko w wersji słonej. Świetnie, że o nim piszesz. Powinno się go zachwalać! Niech zagości w jak największej ilości domów :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń