Młoda kapusta na zasmażce


Nic tak letnio nie smakuje jak młoda kapusta z koperkiem!, teraz jest krótki sezon na młode główki kapusty z dużą ilością koperku, kefirem i ziemniakami. Jak byłam dzieckiem to wszystkie te produkty rosły na naszym polu, Babcia brała koszyk i szłyśmy ,,ukopać,, ziemniaków, ja zrywałam młody koperek i wybierało się kapustę, która miała największą ,,związaną,,  główkę. W domu zawsze było zsiadłe mleko i swoje masło do ziemniaków.....rety jak to smakowało!, jakie to były obiady!.

Składniki:
 

- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku 
- 3 łyżki octu
- sól
- pieprz

Zasmażka:


- 3 łyżki smalcu lub masła

-  2 łyżki mąki

Dodatkowo:

- 2 kg młodych ziemniaków 
- kefir lub zsiadłe mleko



1. Kapustę obieramy z wierzchnich , najbardziej zielonych liści, drobno kroimy całą główkę, zalewamy do 1/2 wysokości i gotujemy z koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po ok. 20-25 minutach dodajemy ocet i pieprz.

2. Na patelni roztapiamy masło lub smalec, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku.

3. Podajemy z kefirem i ziemniaki.




1 komentarz :