Wiśniówka, nalewka wiśniowa z miętą


Czas najwyższy można by powiedzieć, bo wiśnie jak szybko się zaczynają tak szybko się kończą, a domowa nalewka to zacny rarytas. Nastawiłam tegoroczną wiśniówkę, bo po zeszłorocznej ostały się jeno puste butle....!. Jest trochę roboty z drylowaniem, ale czego się nie robi dla dobrego trunku, dodałam dwa rodzaje mięty, które bujnie rosną w moim ogródku i teraz wiśniówka zyska orzeźwiający posmak, ale póki co trzeba ćwiczyć silną wolę i omijać słój z daleka przez kilka tygodni. To co moi Mili nastawiacie?.



Składniki:

- 2 kg wydrylowanych wiśni, ok. 2.2 kg przed drylowaniem
- 1 kg cukru
- 4 gałązki świeżej mięty
- 1 litr zimnej przegotowanej wody
- 1 litr spirytusu

1. Wiśnie myjemy, drylujemy i przesypujemy cukrem w dużym słoju, dodajemy mięte i stawiamy słój w nasłonecznionym miejscu na 2-3 dni żeby owoce puściły sok. 

2. Przegotowaną zimną wodę łączymy ze spirytusem, a następnie zalewamy tą mieszanką wiśnie. Słój odstawiamy w ciemne miejsce, przez pierwszych kilka dni mieszamy całość drewnianą łyżką, aby rozpuścić resztę cukru. Nalewkę zlewamy po 6 tygodniach do butelek i odkładamy do klarowania na minimum 3 miesiące. 

3.Wiśnie które macerowały się w alkoholu można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów.


4 komentarze :

  1. wiśnie z mięta? jeszcze nie próbowałam, ale wyobrażam sobie, że to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja własna kompozycja,która powstała z potrzeby wykorzystania przy domowej mięty, w zeszłym roku robiłam samą miętówkę, jako syrop i nalewkę, w tym roku mięta pełni tylko funkcję orzeźwienia :), serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  2. To musi być pyszne :) Dziękuję za udział w akcji Letnie owoce 2.

    OdpowiedzUsuń