tag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post721533075517471450..comments2024-03-22T18:28:44.728+01:00Comments on Apetyczna babeczka-Anielska Kuchnia: Jesienny konkurs z marką Malmahttp://apetyczna-babeczka.blogspot.com/http://www.blogger.com/profile/12058311769304308176noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-43694537663343275722015-10-30T21:16:40.187+01:002015-10-30T21:16:40.187+01:00 Moje danie makaronowe to Aksamitny dyniowy makaro... Moje danie makaronowe to Aksamitny dyniowy makaron serowy. Jest to moja ulubiona propozycja na tę porę roku - danie urastające do rangi sprawdzonego, lecz unikalnego comfort food. Rozgrzewające dzięki chilli i cynamonowej nutce, otulające delikatnym, kremowym smakiem dyni i serka ricotta. Idealne do zaserwowania sobie i najbliższym. :) Mam nadzieję, że oczaruje Tobą tak, jak zrobiło to ze mną. <br /><br /><br />- 320g makaronu kolanka Malma<br />- 1 szklanka dyniowego puree (250g)<br />- 500ml bulionu warzywnego<br />- 1 mała cebulka<br />- 1 ząbek czosnku<br />- 150g serka ricotta<br />- 1/4 łyżeczki chilli<br />- 1/2 łyżeczki soli<br />- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu<br />- odrobina cynamonu<br />- szczypta gałki muszkatołowej<br />- natka pietruszki (do posypania)<br /><br />W dużym garnku połącz dyniowe puree, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek, bulion warzywny, chilli, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj dobrze, a następnie gotuj zawartość garnka na średnim ogniu: gdy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką, a następnie gotuj całość na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie ugotuj makaron: makaron wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody i ugotuj al dente; oddcedź, a następnie dodaj do zawartości dużego garnka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj serek ricotta i mieszaj dokładnie zawartość naczynia do dokładnego połączenia się serka z sosem dyniowym. Danie jest gotowe: nakładaj makaron na talerz, przed podaniem przystrajając je świeżo posiekaną natką pietruszki - opcjonalnie można użyć także parmezanu. Smacznego!<br /><br />Pozdrawiam cieplutko,<br />Anita<br />whiness14@gmail.comwhinesshttps://www.blogger.com/profile/03799695771262840709noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-13105213983039622102015-10-29T23:48:02.726+01:002015-10-29T23:48:02.726+01:00Moja ostatnia propozycja to pyszne, zdrowe jesienn...Moja ostatnia propozycja to pyszne, zdrowe jesienne warzywa zapiekane z makaronem i kozim serem, podane z bazyliową pastą:<br /><br />Potrzebujemy:<br />- 4 obrane i pokrojone w plasterki marchewki<br />- 2 umyte i pokrojone pory ( tylko biała część)<br />- 3 umyte i pokrojone w paski kolorowe papryki ( czerwona, zielona i biała)<br />- 500 g makaronu Conchiglie Rigate Malma<br />- dobrej jakości kozi ser ( u mnie z czosnkiem niedźwiedzim)<br />- sól morska, kolorowy pieprz, oregano do smaku<br />- 3 łyżki oleju roślinnego<br /><br />W woku lub garnku rozgrzewamy olej roślinny. Na rozgrzany olej wrzucamy por, chwilkę dusimy i dodajemy marchewki i paprykę. Dusimy około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sól, pieprz, oregano do smaku i całość dusimy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany al dente makaron Malma i całość mieszamy. Warzywa z makaronem przekładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń do zapiekania, na wierzch układamy kilka plastrów dobrej jakości koziego sera i całość zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 185 C. Zapiekankę podajemy gorącą z bazyliową pastą: Listki z jednej doniczki bazylii miksujemy z 3 ząbkami czosnku i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Solimy do smaku.<br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-74423415167209525792015-10-29T23:41:40.117+01:002015-10-29T23:41:40.117+01:00Moja druga propozycja to spaghetti z kurkami, orze...Moja druga propozycja to spaghetti z kurkami, orzechami nerkowca, świeżą rukolą i natką zielonej pietruszki.<br />Kurki idealnie pasują do makaronu a wraz z orzechami i rukolą są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.<br />Potrzebujemy: (dla 2 osób)<br />– 200 g makaronu spaghetti Malma<br />– 250 g kurek<br />– garść świeżej rukoli<br />– garść orzechów nerkowca<br />– świeża natka zielonej pietruszki<br />– 2 ząbki czosnku<br />– oliwa z oliwek<br />– sól morska<br />– kolorowy pieprz<br /><br />Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek. Oliwę rozgrzać i wrzucić oczyszczone kurki. Smażyć chwilkę, aż puszczą sok. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i całość razem chwilkę smażyć i dodać ugotowany al dente makaron. Doprawić świeżo zmieloną solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Na osobnej, suchej patelni uprażyć grubo posiekane orzechy nerkowca. Dodać je do makaronu razem z posiekaną natką zielonej pietruszki i umytą, świeżą rukolą.<br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-26276385718650952772015-10-29T23:38:46.855+01:002015-10-29T23:38:46.855+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Aneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-62949016808251929382015-10-29T22:25:57.654+01:002015-10-29T22:25:57.654+01:00Spaghetti z kurczakiem "3 pomidory"
s k...Spaghetti z kurczakiem "3 pomidory"<br /><br />s k ł a d n i k i:<br /><br />- 4 podudzia z kurczaka, pozbawione kości, ewentualnie podwójna choć nie duża pierś z kurczaka<br />- 2 duże porcje makaronu spaghetti<br />- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie<br />- 3 ząbki czosnku + 2 ząbki<br />- 2-3 łyżki świeżego oregano<br />- 2 łyżki soku z cytryny/limonki<br />- puszka krojonych pomidorów<br />- mały kubeczek śmietany 18%<br />- 1 kulka mozzarelli<br />- pół szklanki liści bazylii<br />- jeden duży pomidor malinowy<br />- 1 łyżeczka suszonej bazylii<br />- 1 łyżeczka suszonego oregano<br />- 1/3 łyżeczki rozmarynu<br />- sól, pieprz, cukier brązowy<br />- oliwa<br /><br />w y k o n a n i e:<br /><br />1. W miseczce pokroić drobniutko suszone pomidory, przetarte 3 ząbki czosnku, poszatkowane oregano, sok z limonki, sól, pieprz oraz troszkę oliwy (pomidory są w zalewie z oliwy). Wymieszać na pastę.<br />2. Mięso pokroić na małe kawałki, podsmażyć na odrobinie oliwy, po kilku minutach dodać pastę z suszonych pomidorów. Podsmażać kolejnych kilka minut, aż mięso będzie gotowe. Zdjąć z ognia. Kiedy leciutko przestygnie, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.<br />3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć przepuszczone przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać pomidory w puszcze, suszone zioła (bazylię, oregano i rozmaryn). Odparowywać uważając, by sos się nie przypalił. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować, kiedy sos będzie już bardzo gęsty na gładko.<br />4. Makaron ugotować wg sugestii na opakowaniu, by był al dente.<br />5. W czasie gotowania się makaronu, pokroić malinowego pomidora i mozzarellę bardzo drobniutko. Posiekać bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji. "Sałatkę" dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odłożyć.<br />6. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem pomidorowym i dobrze obtoczyć. Podsmażać razem przez chwilę na patelni.<br />7. Na głębokie talerze nakładać pomidorowy makaron, na to położyć kurczaka w śmietanowym sosem a na to "sałatkę" z pomidorów i mozzarelli. Na wierzchu położyć dekoracyjnie kilka listków bazylii.<br /><br />Pozdrawiam serdecznie,<br />mollisia<br /><br />www.walkawkuchni.blog.pl<br />mollisia@gazeta.plObywatelka Matkahttps://www.blogger.com/profile/04889401337121923288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-29905769706846644712015-10-28T23:50:32.634+01:002015-10-28T23:50:32.634+01:00Witaj,
Moja propozycja to spaghetti aglio olio z o...Witaj,<br />Moja propozycja to spaghetti aglio olio z omułkami.<br />Potrzebujemy:<br />– 500 g makaronu spaghetti Malma<br />– 1 kg omułków<br />– 4 ząbki czosnku<br />– pęczek zielonej pietruszki<br />– 2 papryczki chili<br />– 8 łyżek oliwy z oliwek<br />– 125 ml białego wina<br />– 1/2 cytryny<br />– 50 g tartego parmezanu lub grana padano<br />– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku<br /><br />Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.<br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)<br />Pozdrawiam<br />AnetaAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-2075767208990475812015-10-28T22:54:37.302+01:002015-10-28T22:54:37.302+01:00„Spaghetti na słodko „
składniki:
400g makaronu...„Spaghetti na słodko „<br /><br /><br />składniki: <br />400g makaronu<br />200g mięsa mielonego<br />1 mała cukinia<br />1 papryka<br />2 cebule<br />2-3 szklanki przecieru pomidorowego<br />ser<br />szczypta soli, pieprzu, curry<br /><br />sposób przygotowania:<br />W rondelku rozgrzewamy olej . Dodajemy mielone mięso i dobrze mieszamy żeby mięso nie zbiło się w jeden kawałek . Cały czas mieszając smażymy mięso 15 minut . <br /><br />W garnku wlewamy wodę , solimy ja i dodajemy kapkę oleju (po to aby makaron się nie zlepiał). Czekamy Az woda będzie się gotować i wrzucamy makaron. Gdy makaron się zagotuje odcedzam go.<br /><br />Sos przygotowuje w dwóch osobnych naczyniach. W pierwszym naczyniu kroje w kostkę cukinie, paprykę i cebulę. To gotuje Az wszystko stanie się miękkie. Pod koniec gdy widzę że sos pościł sok dodaję szczyptę curry i je mieszam. Właśnie te składniki nadają spaghetti słodyczy.<br />Drugą cześć sosu przyrządzam w misce. Wlewam przecier pomidorowy i dodaje sól i pieprz. Następnie łącze wszystkie składniki i zagotowujemy.<br /><br />Do gotującego się sosu dodajemy mięso. Dusimy wszystko aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy. Następnie na tarce zetrzeć ser. Do posypania spaghetti<br /> <br /><br />Polecam spróbować ! Będziesz w szoku jak z takich składników potrafi wyjść coś sytego i w dodatku na słodko <3 :D <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02901338084862110394noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-1927206081800874822015-10-28T19:36:44.796+01:002015-10-28T19:36:44.796+01:00Witam, moje jesienne danie z makaronem to:
Warkoc...Witam, moje jesienne danie z makaronem to:<br /><br />Warkocze z sosem cukiniowym z łososiem <br /><br />Ilośc składników jest uzależniona od ilości przygotowywanych porcji <br /><br />Na dwie osoby : <br /><br />Długi makaron spaghetti porcja wedle uznania <br />Opakowanie łososia wędzonego 150 g<br />Jedno opakowanie serka mascarpone <br />Mała cukinia <br /><br />Cukinie tarkujemy na grubych oczkach i dusimy na patelni. Łososia kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do cukinii. Opakowanie serka mascarpone wrzucamy na patelnie i mieszamy aż sie równomiernie rozpuści. Dodajemy przyprawy wedle uznania i wyciskamy sok z cytryny. Jeżeli chcemy mniej gesty sos to można dodać trochę mleka. <br />W międzyczasie gotujemy makaron. Studzimy i pleciemy z niego warkocze tak jak to widać na obrazku. W środek warkocza wlewamy sos. I gotowe! Efekt wow murowany! :) <br /><br />Ps jak zamieszamy makaron jasny i ciemny warkocze wyjdą jeszcze ciekawiej :) <br /><br />Pozdrawiam<br /><br />ps 2 tutaj zalaczam link do zdjecia potrawy: <br />https://instagram.com/p/9MKAq3noRA/?taken-by=themelka1 <br /><br />MilenaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04416008741390833713noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-67469710444408388512015-10-28T18:28:10.684+01:002015-10-28T18:28:10.684+01:00Piwny Mac n' Cheese
Składniki:
2 ½ szklanki ma...Piwny Mac n' Cheese<br />Składniki:<br />2 ½ szklanki makaronu kolanka Malma<br />2 łyżki masła<br />2 łyżki mąki<br />1 szklanka mleka<br />1 szklanka piwa<br />250g świeżo startego ostrego sera cheddar<br />120g gouda startego<br />120g romano ser tarty<br />¼ łyżeczki papryki<br />szczypta pieprzu<br />szczypta gałki muszkatołowej<br />½ szklanki bułki tartej<br />garść posiekanej natki pietruszki<br />Przygotowanie:<br />Rozgrzać piekarnik do 190 C. Ugotować makaron Malma. Zetrzeć 3 sery na tarce. W garnuszku rozpuścić masło na średnim ogniu, jak zacznie skwierczeć dodać mąkę i mieszać trzepaczką aż do powstania zasmażki. Wlać do garnka mleko, a następnie piwo i ciągle mieszać trzepaczką - nie pozwolić aby się zagotowało. Dodawać sery i mieszać aż się roztopią. Odcedzić makaron. Do garnka z roztopionymi serami wsypać gałkę muszkatołową, paprykę i pieprz. Umieścić makaron w naczyniu żaroodpornym. Polać makaron roztopioną masą z garnuszka. Posypać bułką tartą. Można jeszcze posypać pieprzem i serem romano. Piec w piekarniku aż się zarumieni (ok 30 - 40 min). Po wyjęciu z piekarnika i nałożeniu na talerze posypać obficie świeżą pietruszką. Mniami!<br />Cinnamonelfhttps://www.blogger.com/profile/07038794678260687259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-22170130222437031502015-10-28T18:06:19.496+01:002015-10-28T18:06:19.496+01:00Moja propozycja to lasagne gołąbkowa. Danie w sam ...Moja propozycja to lasagne gołąbkowa. Danie w sam raz na jesienny obiad - syte, rozgrzewające, pyszne.<br /><br />12 płatów lasagne<br />300g mięsa mielonego<br />2 szklanki posiekanej kapusty<br />3 łyżki koncentratu pomidorowego<br />1 cebula<br />0,5 szklanki wody<br />0,5 łyżeczki mielonej kolendry<br />1 łyżeczka bazylii<br />1 łyżeczka oregano<br />sól morska<br />pieprz czarny świeżo mielony<br />oliwa z oliwek<br />100g parmezanu<br /><br />Sos beszamelowy:<br />3 łyżki masła<br />2 łyżki mąki<br />sól, pieprz, gałka muszkatołowa<br />1 szklanka mleka<br /><br />Cebulę zeszklić na oliwie, dodać mięso, cały czas mieszając, smażyć, aż mięso zmieni kolor. Kapustę wrzucić na kilka minut do wrzącej wody, odcedzić, dodać do mięsa. Zalać rozcieńczonym wodą koncentratem pomidorowym, doprawić od smaku, smażyć, aż sos trochę odparuje.<br />Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę, chwilę smażyć, żeby mąka się przyrumieniła. Mieszając, wlewać mleko, doprawić. Sos powinien być gęsty i bez grudek.<br />Płaty lasagne obgotować po kilka minut w osolonej wodzie. <br />Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą. Ułożyć płaty lasagne (u mnie po 3 w każdej warstwie), na lasagne wyłożyć cześć mięsa, na mięso - sos beszamelowy, znowu lasagne, mięso, sos - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być beszamel. Po wierzchu posypać startym serem.<br />Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180st.C.<br />Smacznego! Julianna Bednarczukhttps://www.blogger.com/profile/10791553653980358338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-53339074078062804242015-10-28T16:34:33.771+01:002015-10-28T16:34:33.771+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Agatahttps://www.blogger.com/profile/04514455577615752220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-1983203827828842052015-10-28T16:23:49.058+01:002015-10-28T16:23:49.058+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Agatahttps://www.blogger.com/profile/04514455577615752220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-52113014919063244502015-10-28T16:20:27.247+01:002015-10-28T16:20:27.247+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Agatahttps://www.blogger.com/profile/04514455577615752220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-47738684144612807092015-10-28T15:30:43.539+01:002015-10-28T15:30:43.539+01:00Penne z brokułami i bakłażanem w sosie z sera pleś...Penne z brokułami i bakłażanem w sosie z sera pleśniowego<br /><br />Składniki:<br />- 200 g makaronu penne ( 2 porcje)<br />- 100 gram brokułów<br />- 120 gram bakłażana<br />- 100 gram sera pleśniowego np. rokpol<br />- 2 łyżki masła<br />- 2 łyżki mąki<br />- odrobina soku z cytryny<br />- biały pieprz<br />- gałka muszkatołowa<br />- oregano<br />- sól<br />- świeże zioła do dekoracji<br /><br />Przygotowanie:<br />Makaron gotujemy w osolonej wodzie.<br />Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i grillujemy na patelni grillowej. Brokuły gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. <br />W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając <br />wlewamy szklankę zimnego mleka. Następnie wrzucamy rozdrobniony ser pleśniowy i gotujemy aż się rozpuści. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano i sokiem z cytryny.<br />Łączymy makaron z brokułem, bakłażanem oraz sosem z sera pleśniowego i dekorujemy świeżymi ziołami.<br />Smacznego!<br />Justyna ImiołczykAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14298471945260945158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-16564256047645736422015-10-28T15:29:48.898+01:002015-10-28T15:29:48.898+01:00Tagliatelle z grzybami leśnymi
Składniki ( 2 porcj...Tagliatelle z grzybami leśnymi<br />Składniki ( 2 porcje):<br />- 200 g makaronu tagliatelle <br />- 150 g grzybów leśnych<br />- szklanka mleka lub śmietany 30%<br />- 4 łyżki masła<br />- 2 łyżki mąki<br />- pół ząbka czosnku<br />- biały pieprz<br />- gałka muszkatołowa<br />- cząber suszony<br />- liść laurowy<br />- ziele angielskie<br />- sól<br />- świeże zioła do dekoracji<br /><br />Przygotowanie:<br />Makaron gotujemy w osolonej wodzie.<br />W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy grzyby,<br />liść laurowy, ziele angielskie i czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko solimy i dusimy do miękkości.<br />W drugim rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając <br />wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem i cząbrem.<br />Łączymy makaron z grzybami i sosem i dekorujemy świeżymi ziołami.<br />Smacznego!<br />Justyna ImiołczykAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14298471945260945158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-75179317399875592762015-10-28T15:27:29.915+01:002015-10-28T15:27:29.915+01:00tagliatelle z łososiem i cukinią
- 200 g makaronu ...tagliatelle z łososiem i cukinią<br />- 200 g makaronu tagliatelle ( 2 porcje)<br />- 100 gram świeżego łososia<br />- 15 gram cukinii<br />- 2 łyżki masła<br />- 2 łyżki mąki<br />- parmezan do posypania<br />- odrobina soku z cytryny<br />- natka pietruszki<br />- olej do smażenia<br />- biały pieprz<br />- czarny pieprz<br />- gałka muszkatołowa<br />- oregano<br />- sól<br /><br /><br />Przygotowanie:<br />Makaron gotujemy w osolonej wodzie.<br />Łososia kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i czarnym pieprzem, chwilę smażymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.<br />Cukinię kroimy w kostkę i dusimy do miękkości.<br />W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając <br />wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano.<br />Łączymy makaron z łososiem i cukinią i posypujemy natką pietruszki oraz startym parmezanem. <br />Smacznego!<br />Justyna ImiołczykAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14298471945260945158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-87545145014053268932015-10-28T12:27:53.239+01:002015-10-28T12:27:53.239+01:00Dzień dobry,
Przesyłam przepis na lasagne meksyka...Dzień dobry,<br /><br />Przesyłam przepis na lasagne meksykańską dla wielbicieli fasoli na ostro!<br /><br />1 cebula<br />20g oleju<br />2 ząbki czosnku<br />1 puszka czerwonej fasoli konserwowej<br />1 puszka białej fasoli konserwowej<br />1 puszka kukurydzy konserwowej<br />300g koncentratu pomidorowego<br />0,25l wody przegotowanej<br />sól<br />pieprz<br />słodka papryka<br />ostra papryka<br />5 płatów lasagne<br />100g mozzarelli<br /><br />Cebulę obieramy, myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju. Czosnek obieramy i również siekamy. Fasolę wyciągamy z puszek na durszlak i płuczemy pod bieżącą wodą. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie czosnek, fasolę, kukurydzę i koncentrat dodajemy do podsmażonej cebulki i trzymamy na ogniu aż się wszystko zagotuje. W między czasie dodajemy ćwiartkę litra wody i doprawiamy wszystko solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Powstały sos powinien być rzadkawy ponieważ makaron i tak wciągnie dużo wody. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę płaty lasagne i sos. Na wierzchu układamy mozzarelle. Naczynie przykrywamy podziurkowaną folią aluminiową. Wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 40 minut na najniższym poziomie w temperaturze 180 stopni.<br /><br />Smacznego!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02436707164297250888noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-52329475586520283822015-10-27T22:59:45.850+01:002015-10-27T22:59:45.850+01:00WŁOSKI TORT MAKARONOWY
Tort z makaronu spaghetti w...WŁOSKI TORT MAKARONOWY<br />Tort z makaronu spaghetti w trzech smakach, a tym samym w barwach Italii :)<br /><br />500g makaronu spaghetti Malma<br />2 jajka<br />1/2 szklanki śmietany 18%<br /><br />WARSTWA CZERWONA:<br />1 cebula<br />1 szklanka domowego przecieru pomidorowego<br />2 łyżki koncentratu pomidorowego<br />1 łyżeczka słodkiej papryki<br />1 łyżka bazylii<br />sól<br />pieprz czarny<br />oliwa z oliwek<br /><br />WARSTWA BIAŁA:<br />400g fileta z indyka<br />200g sera feta<br />oliwa z oliwek<br /><br />WARSTWA ZIELONA:<br />450g szpinaku<br />3 ząbki czosnku<br />sól<br />pieprz<br />oliwa z oliwek<br /><br />DEKORACJA:<br />1 mozzarella<br />oliwki czarne<br />pomidorki koktajlowe<br />70g sera feta<br />oliwa z oliwek<br /><br />W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. Każdą warstwę najlepiej robić na oddzielnych patelniach. <br />WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.<br />WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.<br />WARSTWA ZIELONA: szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zmiksować w blenderze na puree. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej.<br />Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając.<br />Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180*C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta. Ułożyć plasterki mozzarelli, oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe. Pomidorki posmarować oliwą z oliwek. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut. Smacznego :)<br /><br />Sylwia DrożdżAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-54729783042273997982015-10-27T14:47:52.515+01:002015-10-27T14:47:52.515+01:00Makaron nie musi być danie głównym, sprawdzi się t...Makaron nie musi być danie głównym, sprawdzi się też jako nadzienie do kurczaka i będzie obłędny :)<br /><br /><br /><br />Kurczak w stylu marokańskim faszerowany makaronem<br /><br />1 kurczak o wadze około 2 kg<br />2 ząbki czosnku<br />1/2 łyżeczki startego imbiru<br />1 łyżeczka kurkumy<br />1/4 łyżeczki curry<br />1 papryczka piri piri<br />1/6 szklanki oliwy<br />Sól, pieprz<br />Farsz:<br />50 gram makaronu CAPELLINI NIDINo 51<br />2 łyżki oliwy z oliwek<br />1/2 kiszonej cytryny <br />2 ząbki czosnku<br />1 łyżeczka startego imbiru<br />1/2 łyżeczki cuminu<br />1/2 łyżeczki cynamonu<br />1 papryczka piri piri<br />2 gałązki świeżej kolendry<br />2 gałązki świeżej pietruszki<br />Sól, pieprz<br /><br />Kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy go solą i pieprzem. W miseczce łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę piri piri, starty na tarce imbir, oliwę, kurkumę i curry ; mieszamy aż do otrzymania jednolitej pasty. Tak przygotowaną pastą nacieramy kurczaka i marynujemy go minimum godzinę.<br />Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. W salaterce łączymy posiekaną skórkę kiszonej cytryny (bez miąższu ), przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, posiekaną papryczkę piri piri z cynamonem i cuminem, posiekaną drobno pietruszką i kolendrą. Do wymieszanych przypraw i ziół dodajemy przesiekany lekko makaron, wlewamy odrobinę oliwy tak aby ułatwić składnikom połączenie się i doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.<br />Tak przygotowanym farszem faszerujemy kurczaka, związujemy mu nogi sznurkiem aby farsz nie wypadł w trakcie pieczenia. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy ; szklanki wody, przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kurczaka kolejne 45 minut.<br />Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na chwilę aby przestygł. Serwujemy go na gorąco ale równie wyśmienicie smakuje na zimno. Smacznego <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07641222861693429518noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-3249349320476544522015-10-27T10:35:02.070+01:002015-10-27T10:35:02.070+01:00Makaron z sosem łososiowo - śmietanowym
100 g. ło...Makaron z sosem łososiowo - śmietanowym<br /><br />100 g. łososia wędzonego<br />400 ml śmietany kremówki<br />pół cebuli<br />olej<br />makaron np. świderki lub spaghetti firmy Malma<br />sól<br />pieprz<br /><br />Cebulę pokroić w piórka, udusić na oleju. Następnie zalać śmietanką i chwilę pogotować na wolnym ogniu, żeby śmietanka trochę zgęstniała. <br /><br />Łososia pokroić w drobne paski, dorzucić do gotującej się śmietanki i chwilkę poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.Wilczkowy Świathttps://www.blogger.com/profile/01216577797433388407noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-3154112267261938652015-10-27T10:17:36.667+01:002015-10-27T10:17:36.667+01:00A ja proponuję słodko-kwaśne świderki:
makaron św...A ja proponuję słodko-kwaśne świderki: <br />makaron świderki<br />1/2 piersi kurczaka<br />spory kawałek pora<br />1 marchewka<br />1/2 cebuli czerwonej<br />1/2 papryki czerwonej<br />1/2 papryki żółtej<br />3 plasterki świeżego ananasa<br />1/2 szklanki soku z ananasa<br />ok 1 cm świeżego imbiru<br />sos sojowy<br />2 łyżki octu winnego<br />sól, pieprz,<br />Pora i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paseczki pierś kurczaka. Dodać pokroją w słupki marchewkę, paprykę, ananasa, starty imbir, zalać sokiem z ananasa, sosem sojowym i dusić. Polać sosem ugotowany makaron i zajadać ze smakiem. :)<br />~ellehttps://www.blogger.com/profile/00379692173841356199noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-30317760176715603202015-10-27T08:58:20.563+01:002015-10-27T08:58:20.563+01:00Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym
pó...Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym<br /><br />pół paczki dużych muszelek makaronowych <br />pół kg łopatki wieprzowej<br />pół cebuli<br />kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z rosołu z królika)<br />puszka pokrojonych pomidorów<br />kilka listków świeżej bazylii<br />2-3 ząbki czosnku<br />kawałek żółtego sera<br />sól<br />pieprz czarny<br />pieprz ziołowy<br /><br />Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.<br /><br />Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone.<br /><br />Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował.<br /><br />Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach.<br />Wilczkowy Świathttps://www.blogger.com/profile/01216577797433388407noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-86606579974991792492015-10-27T08:53:56.766+01:002015-10-27T08:53:56.766+01:00Wegetariańska zapiekanka makaronowa
paczka makaro...Wegetariańska zapiekanka makaronowa<br /><br />paczka makaronu np. świderki firmy Malma<br />pół cebuli<br />2 marchewki<br />pół selera<br />kilka różyczek kalafiora<br />2 ząbki czosnku <br />jajko<br />śmietana<br />sól<br />pieprz<br />gałka muszkatołowa<br />ser żółty - odrobina do posypania <br /><br />Ugotować makaron, odcedzić. <br /><br />Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażyć, marchewkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, poddusić do miękkości. Dodać różyczki kalafiora i jeszcze chwilkę poddusić. Warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i rozgniecionymi ząbkami czosnku.<br /><br /> Do makaronu dodać śmietanę rozmieszaną z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. <br /><br />Wszystko razem wymieszać, posypać żółtym serem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 minut. <br />Smacznego!Wilczkowy Świathttps://www.blogger.com/profile/01216577797433388407noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-69508333941149731952015-10-26T10:48:17.945+01:002015-10-26T10:48:17.945+01:00Przepis na danie błyskawiczne dla zapracowanych. ...Przepis na danie błyskawiczne dla zapracowanych. Gotowe w 15 minut a nawet szybciej :)<br />Spaghetti w sosie pomidorowo-łososiowym<br />Składniki:<br /><br />opakowanie makaronu spaghetti<br /><br />puszka krojonych pomidorów w zalewie<br /><br />2 puszki łososia w sosie pomidorowym<br /><br />1 ząbek czosnku<br /><br />olej<br /><br /> <br /><br />Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz łososia wraz z sosem. Całość smażymy przez kilka minut mieszając. <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03035630256791079039noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6735867516040218312.post-67651233689825674692015-10-26T10:46:46.916+01:002015-10-26T10:46:46.916+01:00Spaghetti w sosie szpinakowym
Składniki:
½ opakow...Spaghetti w sosie szpinakowym<br />Składniki:<br /><br />½ opakowania makaronu typu spaghetti<br />500 gram mrożonego szpinaku<br />4 ząbki czosnku<br />100 gram śmietany 18%<br />100 gram serka topionego<br />sól, pieprz<br /><br />szczypta gałki muszkatołowej<br /><br />2 łyżki masła<br />1 opakowanie okrągłego sera pleśniowego Camembert np. Turek<br /><br />1 kostka rosołowa<br /><br /> <br /><br />Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić zmiażdżony czosnek i przesmażyć, po czym dodać rozmrożony, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i chwilę dusić razem, całość posolić, dodać gałkę i pieprz. Następnie wlać śmietanę, dodać serek topiony i Camembert (obrany z pleśni) pokrojony na mniejsze kawałki. Całość mieszać i podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Gotowym sosem polać makaron i podawać bez żadnych dodatków.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03035630256791079039noreply@blogger.com