czwartek, 17 grudnia 2015

Bakalie w syropie czyli jadalne prezenty


Chyba się ze mną zgodzicie, że dawanie prezentów daje dużo większą satysfakcje niż ich otrzymywanie :), a jeśli jeszcze pokusimy się własnoręcznie wykonanie to wtedy frajda jest podwójna. Moje bakaliowo-orzechowe słoje już mają swoje przeznaczenie, a teraz Wasza kolej, bo do świąt został już tylko tydzień, więc do roboty!. 

Składniki:

bakalie i orzechy jakie lubicie, lub jakie obecnie macie w spiżarni

- orzech włoski
- orzech pekan
- orzech makadamia
- orzech laskowy
- rodzynki
- figi
- daktyle

Zalewa na trzy słoiki o pojemności 330-350 ml:

- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanka wody
- 2 do 4 łyżek miodu
- laska cynamonu
- 1 łyżeczka startej wanilii

Bakalie i orzechy wysokiej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl

1. Składniki zalewy podgrzewamy w rondlu i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia cukru, nie gotujemy syropu cukrowego. 

2. W słojach układamy bakalie i orzechy, bardzo ściśle każdą warstwę , aby nie wypłynęły po zalaniu. Na wierzchu po zalaniu bakalii syropem wkładamy kawałek kory cynamonu, zakręcamy i gotowe. 






 

1 komentarz:

  1. Słuchaj, jeśli na prawdę lubisz bakalie to polecam Ci zajrzeć do sklepu Swojska Piwniczka. Mają tam na prawdę spory wybór takich produktów, a co najważniejsze są one po prostu przepyszne. Na prawdę warto jest kupowac właśnie u nich

    OdpowiedzUsuń