piątek, 15 grudnia 2017

Pierniki z melasą i pieprzem



Na blogu mam już sporą kolekcje pierniczków, ale zawsze przed świętami kusi mnie żeby zrobić jeszcze jakieś nowe. Te z melasą i pieprzem są wyjątkowo aromatyczne i nieco pikantne!.

Składniki:

- 60 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 3/4 szklanki melasy
- 1/2 szklanka cukru
- 1/3 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody

Przyprawy i dodatki do pierniczków znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl

1. W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i melasą do momentu rozpuszczenia tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia. 

2. W dużej misce łączymy suche składniki, dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 2-3 godziny aby odpoczęło, nie musi być w lodówce. 

3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierniczki i pieczemy w 170 C. przez ok. 7-10 minut. Gdy wystygną przekładamy do słoja lub puszki na kilka dni aby zmiękły.




3 komentarze:

  1. bo pierniczki to tak świetny "wynalazek", że nie da się skończyć eksperymentowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie coś dla mnie - uwielbiam pierniczki z dodatkiem pieprzu! :)

    OdpowiedzUsuń