Zapach pieczonej szarlotki nie da się porównać z niczym innym. I zawsze jakoś tak wychodzi, że szybciej się zjada niż robi :).
Składniki na dużą blaszkę 40x24 cm.
Ciasto kruche:
- 45 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 25 dag masła
- 2 łyżki smalcu
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, na wierzch można odłożyć mniejszą część ciasta, odłożyć do lodówki na godzinę.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozwałkować większą część ciasta, po nakłuwać widelcem i piec 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku.
Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
1. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy je z wodą, gdy się rozpadną dodajemy cukier i przyprawy.
2. Gotową masę jabłkową dajemy na podpieczone ciasto i na wierzch ścieramy drugą część. Ponownie wkładamy do piekarnika na 60-70 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierch posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz