poniedziałek, 8 stycznia 2018

Szarlotka


Zapach pieczonej szarlotki nie da się porównać z niczym innym. I zawsze jakoś tak wychodzi, że szybciej się zjada niż robi :).

Składniki na dużą blaszkę 40x24 cm.

Ciasto kruche:

- 45 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 25 dag masła
- 2 łyżki smalcu
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, na wierzch można odłożyć mniejszą część ciasta, odłożyć do lodówki na godzinę.

2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozwałkować większą część ciasta, po nakłuwać widelcem i piec 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku.

Jabłka:

- 2 kg jabłek
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków

1. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy je z wodą, gdy się rozpadną dodajemy cukier i przyprawy.

2. Gotową masę jabłkową dajemy na podpieczone ciasto i na wierzch ścieramy drugą część. Ponownie wkładamy do piekarnika na 60-70 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierch posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz