wtorek, 13 lutego 2018

Makaron z kurczakiem i migdałami


Lubicie makarony??

Ja bardzo :)

Lubię dania, które można sobie odgrzać wieczorem i smakują jeszcze lepiej niż w porze obiadowej, bo aromaty przypraw są jeszcze bardziej intensywne.

Składniki na obiad dla 4 osób:

- 35 dag grubego makaronu
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 pęczek cebuli dymki
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka wędzona papryka
- sos sojowy
- ajvar
- olej
- 250 ml słodkiej śmietany 18%
- 250 ml wody w której gotował się makaron

1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Migdały prażymy na suchej patelni. Filet kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z solą, pieprzem i słodką wędzoną papryką. Gdy mięso zaczyna się rumienić dodajemy pokrojoną dymkę (białą część), oraz drobno pokrojony czosnek i ajvar. Chwilę razem smażymy.

Ilość przypraw zależy od Waszych indywidualnych upodobań.

2. Do garnka przekładamy odcedzony makaron, dodajemy mięso z cebulą i czosnkiem, mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz wodę ze śmietaną. Mieszamy, gotujemy i doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy zieloną cebulę dymkę i prażone migdały.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz