Odmian paelli jest bardzo dużo, najbardziej znane to te z owocami morza, ale jako że u nas ciężko o dobrej jakości świeże krewetki czy omułki to dodatek kurczaka i warzyw świetnie się sprawdza.
Dania jednogarnkowe są zawsze mile widziane w naszych kuchniach, bo co tu dużo mówić prawie same się robią!.
Składniki:
- 60 dag mięsa z kurczaka, może być filet lub mięso z udźca
- 30 dag ryżu do sushi, ew. pariboiled
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duży pomidor
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- olej
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- dymka, zielona część
Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.
1. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę, następnie dodajemy czosnek i paprykę drobno pokrojone, chwilę razem smażymy i dodajemy pomidora bez skórki w kawałkach, mieszamy i smażymy.
2. W dużym rondlu do bulionu dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 3-4 minuty razem z ryżem, po tym czasie łączymy z obsmażonymi składnikami. Wymieszać i gotować razem, dodać passatę i pozostawić na małym ogniu przez 10 minut, mieszać żeby ryż nie przywarł do spodu garnka. Dodać kukurydzę i fasolę z puszki. Na koniec dodać zieloną dymkę i podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz