niedziela, 18 lutego 2018

Pomidorowa z kaszą i kukurydzą


Moja rodzinka czasem się ze mnie śmieje, bo ja bez zupy żyć nie mogę i jest ich tyle odmian w mojej kuchni, że trudno zliczyć. Klasyczne mało kiedy się trafiają - no może oprócz klasycznego rosołu, ale za to jest cała gama wywarów z kaszą i warzywami. 

Dziś podzielę się przepisem na jedną z moich ulubionych zup czyli pomidorowa na żołądkach drobiowych.



Składniki:

- 1/2 kg żołądków drobiowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 słoik koncentratu pomidorowego 190g
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- majeranek, tymianek, bazylia

1. Żołądki dokładnie myjemy i gotujemy w 2-3 litrach wody, gdy zmiękną wyławiamy je łyżką cedzakową i kroimy w plasterki. Do wywaru dodajemy kaszę, pokrojone mięso, sól, pieprz, cukier  i zioła do smaku.

2. Gdy pęczak jest już prawie miękki dodajemy koncentrat i kukurydzę, wszystko razem gotujemy kilka minut i jeśli lubicie pikantne zupy można dodać pod sam koniec łyżeczkę ajvaru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz