czwartek, 8 marca 2018

Awokado. Placki kukurydziane z salsą


Genialna pozycja na rynku wydawniczym dla tych co kochają awokado, jak również dla tych którzy rozpoczynają swoją 
przygodę kulinarną z tym owocem. 

Najprościej pisząc jest to poradnik dla każdego kto kocha jeść zdrowo, ciekawie a zarazem pięknie. Awokado zwane przez Azteków masłem Boga to jedna z lepszych książek kulinarnych jakie ostatnio miałam okazję testować. 

Zrobiłam już kilka pozycji z tej książki i jestem zachwyconą prostota i smakiem. Przygotowałam dla Was przepis najbardziej przypadł do gustu moim bliskim.

Placki kukurydziane z salsą z awokado.

Placki:

- 100 g odcedzonych ziaren kukurydzy z puszki
- 75 g mąki pszennej  + 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 pokrojona papryka chili (opcjonalnie)
- 1/4 drobno posiekanej czerwonej cebuli
- kilka liści kolendry
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- sól i pieprz

Salsa:

- 1 dojrzałe awokado
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1/2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- 1 pokrojona czerwona ostra papryka ( jeśli lubicie)
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- liście kolendry
- sok z 1 limonki

1. Przygotuj salsę z awokado. Przekrój owoc na pół, usuń pestkę i pokrój go w kostkę, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami salsy w dużej misce. Odstaw na później.

2. Kukurydzę włóż do małego rondla i zalej niewielką ilością wody. Gotuj 2 minuty, po czym dokładnie odcedź.

3. Przesiej mąkę do miski, a następnie dodaj sól oraz pieprz i uformuj w środku dołek. W oddzielnej misce roztrzep żółtko z mlekiem i wlej mieszankę do miski. Wyrób ciasto.

4.Białko ubijaj w czystej, suchej misce, aż zgęstnieje. Za pomocą metalowej łyżki wymieszaj delikatnie z ciastem ( można to zrobić również mikserem !). Ostrożnie dodaj kukurydzę, paprykę, cebulę i kolendrę, a następnie rozprowadź te składniki równomiernie w cieście.

5. Na dużym ogniu rozgrzej na patelni olej, nakładaj małe ilości masy i smaż po 2 minuty z każdej strony.

6. Placki podawaj z salsą.



 
                          
          






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz