Warzywa jak to one smakują zawsze dobrze, a jak dodatkowo podkręcić smak wędzoną papryką i solą to mamy super pyszny pasztet i to w wersji wege. Najwięcej w nim selera, pora i marchewki więc warto sobie taki zafundować nie tylko od święta ale i na co dzień. Sól to już kwestia gustu, można z niej zupełnie zrezygnować, bo papryka i warzywa są wystarczającym mocnym połączeniem smakowym.
Składniki:
- 1 duży seler lub dwa mniejsze, ok. 70 dag
- 1 średni por w całości, biała i zielona część
- 4 średnie marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 jaja, najlepiej wiejskie
- 4 łyżki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
- sól wędzona lub himalajska (opcjonalnie)
- pieprz
- olej
1. Seler i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por, czosnek i cebule pokroić w plastry.
2. Na patelni rozgrzać olej i dać selera z cebulą, wymieszać obsmażyć kilka minut. Dołożyć marchewkę, pora i czosnek, wymieszać i razem smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut, dodać sok z cytryny, passatę i przyprawy, wymieszać, zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić.
3. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i bułkę tartą, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. na ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz