środa, 21 marca 2018

Szpinak zapiekany w bułce, śniadanie bez pośpiechu


Są takie miłe poranki, że pośpiech nie jest wskazany i miło jest się delektować towarzystwem bliskich osób.

Śniadania gdy nie musimy zrywać się o świecie i biec do pracy powinno się celebrować dobrym, zdrowym i prostym jedzeniem...



Wystarczy 15 minut i można siadać do stołu...

Śniadanie dla dwóch osób:

- 2 duże razowe bułki
- 20 dag mrożonego szpinaku Poltino
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 jaja
- kilka pomidorów koktajlowych
- kiełki
- sól
- pieprz
- olej

1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Blanszujemy, a następnie dodajemy szpinak i mieszamy na małym ogniu żeby szpinak powoli się rozmroził, pod koniec doprawiamy do smaku.

2. Z bułki ścinamy wierzch i wyjmujemy cały miąższ z środka. Napełniamy ją szpinakiem, wbijamy jajo i dodajemy po bokach połówki pomidorów, oprószamy jajko solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C z grzałką z góry, wkładamy bułki na ok. 10 minut, jajko powinno się ściąć, a bułka przyrumienić. Podajemy na gorąco gdy bułka jest chrupiąca, a wnętrze miękkie i aromatyczne, wierzch dekorujemy świeżymi kiełkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz