wtorek, 11 września 2018

Hummus


Hummus to idealna domowa pasta, którą bardzo łatwo przygotować. Można ją podawać z różnego rodzaju pieczywem czy tacosami. Idealnie smakuje z z kiszonymi warzywami. Pastę tahini można kupić gotową ale polecam ją zrobić z białego sezamu.


Składniki:

- 1 puszka ciecierzycy konserwowej, 400 g
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- kmin rzymski 
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 4 łyżki sezamu

Dobrej jakości przyprawy i dodatki zawsze u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl

1. Ciecierzycę odcedzamy. Na patelni prażymy sezam.

2. W misce blendera umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy do czasu otrzymania jednolitej pasty, jeśli jest zbyt gęsta i zbita można dodać zalewy z ciecierzycy.

3. Gotowy hummus przekładamy na miseczkę i polewamy oliwą z oliwek, podajemy z ulubionymi dodatkami.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam hummus, ale domowego nie robiłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń