Dawno u mnie nie było słodkości, tzn. były ale jakoś nie składało się z robieniem zdjęć. Dzisiaj byłam szybsza od domowników i jak tylko ciasto zastygło pobiegłam zrobić kilka zdjęć dla Was!!!.
Ciasto piekłam w kwadratowej formie o średnicy 24x24 cm.
Ciasto czekoladowe:
- 8 tabliczek czekolady, ok.4-5 dag
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml śmietanki kremówki
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 stołowe łyżki żelatyny
- 6 łyżek zimnej wody
Dodatkowo:
- 4 świeże brzoskwinie lub puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie ciasta:
1. W garnku na małym ogniu podgrzewamy olej, czekoladę, cukier i kakao, mieszamy do czasu aż się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 C na ok, 40 minut. Po wystudzeniu ciasta odkrawamy sam wierzch i ścieramy go na tarce, odstawiamy do posypania wierzchu ciasta.
Wykonanie masy:
1. Budyń gotujemy na mleku wg. przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą i gdy napęcznieje delikatnie podgrzewamy aż się rozpuści, a następnie dodajemy ją do gorącego budyniu, mieszamy do zupełnego połączenia.
2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietankę łączymy z zimną masą budyniową, mieszamy .
Składanie ciasta:
Blat ciasta, brzoskwinie, masa budyniowa i na wierzch ścieramy odkrojoną część ciasta czekoladowego.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed krojeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz