Idealnie połączone smaki kurczaka, ziół, limonki i warzyw tworzą kolorowe i aromatyczne danie obiadowe. Po filet z piersi kurczaka sięgamy często i zwykły smażony w panierce przestał być atrakcyjny więc staram się tworzyć nowe kompozycje smakowo - wizualne.
Składniki dla 4 osób:
- 4 małe filety drobiowe
- sok z połowy limonki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 duża cebula
- 5 pieczarek
- 2 kopiaste łyżki startego sera
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
- olej
1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Patelnie zestawiamy z płyty grzewczej dodajemy sok z limonki oraz starty ser, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
2. Z filetów odkrawamy polędwiczki. Nacinamy grubszą część tak żeby powstała kieszonka, oprószamy solą i pieprzem. Powstałe kieszonki napełniamy wystudzonym farszem.
3. Przygotowane filety układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na 40 minut. Podajemy gorące lub zimne w formie plastrów.
Smacznego!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz