Sezon na młoda kapustę trwa w najlepsze. Trwa krótko więc warto z niego korzystać. Delikatne mięso z wieprzowej polędwiczki duszone w młodej kapuście smakuje wyśmienicie.
Danie szybkie, proste i jednogarnkowe.
Składniki dla 4 osób.
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża czerwona cebula
- olej
- sól wędzona dla intensywności smaku, bardzo dobrej jakości jest dostępna na www.Skworcu.com.pl
- pieprz
1. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy z każdej strony polędwiczkę. Dodajemy również cebulę pokrojoną w kostkę żeby ją z blanszować.
2. Kapustę kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy sól, podlewamy wodą i dusimy razem z mięsem. Pod koniec doprawiamy pieprzem. Czas duszenia ok. 30 minut pod przykryciem.
3. Polędwiczkę kroimy w plastry , mieszamy z kapustą i podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz