Zawijaski z mielonego mięsa z pieczarkami
Mielony nie znaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:)
Składniki;
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 kajzerka lub 2 kromki chleba
- 1 cebula
- 10 pieczarek
- kilka łyżek bułki tartej
- kilka łyżek oleju
- pieprz
- sól
- 1 łyżka masła
Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety.
Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
źródło,,mięsa siostry Marii,,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz