Sezon dyniowy mamy za sobą, a ja mam sporo mrożonej startej dyni więc żeby kuchnia zrobiła się słoneczna jak dynia upiekłam pyszny domowy dyniowy bochen!. Jak ja kocham zapach domowego chleba...
Składniki na jeden bochenek:
- 30 dag startej w wiórki dyni
- 150 ml wody
- 50 dag mąki pszennej
- opakowanie suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki letniego mleka
- 100 ml oleju
- płaska łyżeczka soli
- tłuszcz do posmarowania formy
Mąkę przesiej do miski i starannie wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj cukier, mleko, olej, sól i wiórki dyni. Wyrób starannie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość, ok 1 godziny. Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przełóż na stolnicę, jeszcze raz zagnieć rękoma. Uformuj bochen. Ułóż na blaszce do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika natnij ciasto z góry bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzej do 180 C i piecz ok 40 - 50 minut. Po upieczeniu odstaw na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz