wtorek, 18 marca 2014

Chleb dyniowy


Sezon dyniowy mamy za sobą, a ja mam sporo mrożonej startej dyni więc żeby kuchnia zrobiła się słoneczna jak dynia upiekłam pyszny domowy dyniowy bochen!. Jak ja kocham zapach domowego chleba...


Składniki na jeden bochenek:
  • 30 dag startej w wiórki dyni
  • 150 ml wody
  • 50 dag mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 100 ml oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • tłuszcz do posmarowania formy 


Mąkę przesiej do miski i starannie wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj cukier, mleko, olej, sól i wiórki dyni. Wyrób starannie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość, ok 1 godziny. Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przełóż na stolnicę, jeszcze raz zagnieć rękoma. Uformuj bochen. Ułóż na blaszce do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika natnij ciasto z góry bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzej do 180 C i piecz ok 40 - 50 minut. Po upieczeniu odstaw na kratkę kuchenną do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz