czwartek, 8 maja 2014

Marokański chleb świąteczny

Mąka kukurydziana, (najlepiej grubo mielona), i mnóstwo różnych dodanych do ciasta ziaren sprawia, że pieczywo ma wspaniały smak. 

Po ziarna zajrzycie na stronę www.Skworcu.com.pl.

Składniki na 1 bochenek, ja zawsze robię podwójną porcję: 
  • 5 dag = 1/2 szk mąki kukurydzianej
  • 27 dag = 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 120 ml = 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 120 ml = 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka sezamu

1. Natłuścić blachę. Przesiać mąkę i sól do miski i zrobić w mące wgłębienie.
2. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z odrobina wody. Dodać resztę wody i mleko. Wymieszać i wlać do zagłębienia. Wyrobić dość miękkie ciasto.
3. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.
4. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość.
5. Włożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i przekłuć nożem. Delikatnie zagnieść je z pestkami dyni, słonecznika i sezamem. Uformować kulę i lekko ją spłaszczyć.

6. Ułożyć ciasto na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią i odstawić na 45 minut, by wyrosło.
7. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bochenek wodą i posypać pestkami słonecznika. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni, jeśli robimy większy bochen z podwójnej porcji czas pieczenia należy wydłużyć do 45-50 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygł.

Źródło ,,encyklopedia chleba,, Kuchnia marokańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz