Dla mniejszych i większych łasuchów pyszny przekładaniec. Jabłkowa rolada pomiędzy orzechowym ciastem, trudno się jej oprzeć!
Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe:
- 4 jaja
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Rolada z jabłkami:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 średnich jabłek
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 35 dag masła
- 30 dag galaretek w cukrze lub jedna galaretka malinowa zrobiona wg. przepisu i pokrojona na cząstki gdy stężeje
Przełożenie ciasta:
Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder
Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji,,
Dużo z nią pracy, ale efekt rewelacyjny ;) Zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPodziwiam cierpliwość, mi się takich ciast nigdy nie chce robić ;) Za to efekt jest wspaniały :)
OdpowiedzUsuńJa kocham robić składańce :-), potem ciach nożem....i wreszcie można zobaczyć efekt!
Usuń