czwartek, 26 marca 2015

Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem




Pieczenie sprawia mi wielką frajdę, czas w kuchni traktuję jako relaks i odpoczywam tworząc i testując nowe przepisy. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne często są serwowane w naszym domu. Dzisiaj powstały aromatyczne babki nadziewane kandyzowaną porzeczką i makiem, do ciasta drożdżowego na słodko polecam zetrzeć świeżą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą lepsze od sklepowych gotowców napompowanych polepszaczami i spulchniaczami, wyrób jest bardzo prosty, a smak jak wiadomo jedyny w  swoim rodzaju....Emilka dziękuję po raz kolejny za inspirację :).





Składniki na ciasto na dwie keksówki:


  • 75 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru 
  • 7 dag świeżych drożdży 
  • skórka otarta z dwóch cytryn lub pomarańczy
  • płaska łyżeczka soli
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 12 dag roztopionego ciepłego masła
  • 2 jaja


Dodatkowo:

4 łyżeczki maku
ok. 15 dag kandyzowanej porzeczki, wiśni lub innych ulubionych owoców
garść orzechów laskowych, pokrojonych i uprażonych na suchej patelni

Po bakalie warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl



1. Mleko mieszamy z drożdżami i łyżką cukru, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły fermentować..

2. Masło roztapiamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy.

3. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Ścieramy skórkę z cytrusów. Jaja ubijamy trzepaczką, odkładamy wcześniej jedno żółtko do posmarowania wierzchu ciast.

4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto, powinno odstawać od ręki. Na końcu dodajemy mak i porzeczki. Ciasto szczelnie zamykamy w misce i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość ok. 40 minut.

5. Wyrośnięte ciasto lekko przyciskamy, tworzymy dwa bochenki i wkładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wypełniło foremki. Wierzch każdej babki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy prażonymi orzechami lub owocami kandyzowanymi.

6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 45 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz