Pieczenie sprawia mi wielką frajdę, czas w kuchni traktuję jako relaks i odpoczywam tworząc i testując nowe przepisy. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne często są serwowane w naszym domu. Dzisiaj powstały aromatyczne babki nadziewane kandyzowaną porzeczką i makiem, do ciasta drożdżowego na słodko polecam zetrzeć świeżą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą lepsze od sklepowych gotowców napompowanych polepszaczami i spulchniaczami, wyrób jest bardzo prosty, a smak jak wiadomo jedyny w swoim rodzaju....Emilka dziękuję po raz kolejny za inspirację :).
Składniki na ciasto na dwie keksówki:
- 75 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 7 dag świeżych drożdży
- skórka otarta z dwóch cytryn lub pomarańczy
- płaska łyżeczka soli
- 300 ml ciepłego mleka
- 12 dag roztopionego ciepłego masła
- 2 jaja
Dodatkowo:
4 łyżeczki maku
ok. 15 dag kandyzowanej porzeczki, wiśni lub innych ulubionych owoców
garść orzechów laskowych, pokrojonych i uprażonych na suchej patelni
Po bakalie warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl
1. Mleko mieszamy z drożdżami i łyżką cukru, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły fermentować..
2. Masło roztapiamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy.
3. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Ścieramy skórkę z cytrusów. Jaja ubijamy trzepaczką, odkładamy wcześniej jedno żółtko do posmarowania wierzchu ciast.
4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto, powinno odstawać od ręki. Na końcu dodajemy mak i porzeczki. Ciasto szczelnie zamykamy w misce i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość ok. 40 minut.
5. Wyrośnięte ciasto lekko przyciskamy, tworzymy dwa bochenki i wkładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wypełniło foremki. Wierzch każdej babki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy prażonymi orzechami lub owocami kandyzowanymi.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz