czwartek, 21 maja 2015

Tarta ze szparagami i kurkami



Najlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można było sięgać po nie przez resztę roku. Dzisiaj szparagi i kurki w roli głównej.


Składniki na ciasto:


  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki razowej
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz;


  • 5 sztuk zielonych szparagów
  • 5 sztuk białych szparagów
  • 1/2 słoiczka marynowanych kurek
  •  3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% - 30% - 36%
  • 1 jajo
  • 1 łyżka maki pszennej lub razowej
  • sól pieprz


1. Ciasto zagnieść z podanych składników, schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto równo rozkładamy na spodzie i podnosimy  wewnątrz wyższy brzeg.

2. Szparagi obieramy z wierzchniej skórki, wrzucamy na osolony wrzątek na ok 3-4 minuty, odcedzamy i układamy na przygotowanym cieście.

3. Śmietanę ubijamy z jajkiem i przyprawami, zalewamy gotową masą szparagi, na wierzchu rozsypujemy kurki.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45- 50 minut.



3 komentarze:

  1. Szparagi i kurki - super połaczenie!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. szparagi zatopione w tarcie wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Kochane :) ciesze się bardzo, że to połączenie przypadło Wam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń