Składniki na ciasto:
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki razowej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz;
- 5 sztuk zielonych szparagów
- 5 sztuk białych szparagów
- 1/2 słoiczka marynowanych kurek
- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% - 30% - 36%
- 1 jajo
- 1 łyżka maki pszennej lub razowej
- sól pieprz
1. Ciasto zagnieść z podanych składników, schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto równo rozkładamy na spodzie i podnosimy wewnątrz wyższy brzeg.
2. Szparagi obieramy z wierzchniej skórki, wrzucamy na osolony wrzątek na ok 3-4 minuty, odcedzamy i układamy na przygotowanym cieście.
3. Śmietanę ubijamy z jajkiem i przyprawami, zalewamy gotową masą szparagi, na wierzchu rozsypujemy kurki.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45- 50 minut.
Szparagi i kurki - super połaczenie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
szparagi zatopione w tarcie wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochane :) ciesze się bardzo, że to połączenie przypadło Wam do gustu :)
OdpowiedzUsuń