sobota, 12 grudnia 2015

Korzenne aromatyczne pierniki - ludziki


Cudownie niespieszny weekend, w kuchni pachnie od korzennych przypraw, dzieciaki zadowolone, bo w mące maja ręce i nosy :), brakuje mi tylko śniegu za oknem, ale może na święta spełni się moje życzenie. Żeby się nie denerwować zakupami przedświątecznymi wszystko zamówiłam z dostawą do domu na Frisco.pl i całe wolne popołudnie zamierzam odpoczywać z książką na kanapie :). 

Składniki:

25 dag mąki pszennej
20 dag mąki żytniej, użyłam typu 720
15 dag masła
15 dag cukru trzcinowego lub zwykłego
1/2 szklanki melasy lub miodu
6 łyżeczek dobrej przyprawy do piernika
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 żółtko
szczypta soli

1. W jednej misce mieszamy suche składniki oraz drobno kroimy masło, w drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Następnie łączymy wszystko razem, zagniatamy i jeśli ciasto zbyt klei się do dłoni to podsypujemy je małą ilością mąki. Ciasto powinno wyjść elastyczne, po wyrobieniu odkładamy je na 1 godzinę do schłodzenia w lodówce.

2. Na oprószonym mąką blacie kuchennym wałkujemy ciasto, niezbyt cienko na 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż za mocno wypieczone. 

3. Po wystudzeniu pierniczki na czas ok. tygodnia zamykamy w słoju lub szczelnym pudełku, aby skruszały i zrobiły się miękkie. Wierzch można polukrować i ozdobić wg. upodobań.

Wszystkie składniki na smaczne świąteczne wypieki znajdziecie na Frisco.pl.






2 komentarze: