piątek, 8 stycznia 2016

Cantuccini z migdałami i pekanami


Wspaniały specjał kuchni Włoskiej, twarde ciasteczka Cantuccini z dużą ilością bakalii i orzechów. Można zrobić większa ilość i przechowywać je w słoju lub puszce, idealne do chrupania lub moczenia w mleku. Moje ciasteczka z dużą ilością prażonych migdałów i pekanów, wyborne...

Składniki:

- 25 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
- 15 dag migdałów pomieszanych z orzechami
- 15 dag cukru brązowego
- 2 jajka, najlepiej wiejskie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wanilia z jednej laski
- szczypta soli
- 1 kopiata łyżka masła, roztopione i wystudzone

Orzechy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

1. Orzechy i migdały prażymy 2-3 minuty na suchej patelni, energicznie potrząsając aby ich nie przypalić.

2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, zagniatamy ciasto, gdy jest już elastyczne dodajemy migdały i zagniatamy aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Gotowe ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki aby odpoczęło. 

3. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części rolujemy wałeczek i układamy w dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Czas pieczenia ok. 15 minut w 200 C. Podpieczone wałeczki ciasta wyciągamy z piekarnika, bardzo ostrym nożem kroimy w podłużne ciasteczka, układamy z powrotem na blaszce i opiekamy po ok. 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią.

4. Po wystudzeniu przekładamy do słoja lub puszki.




2 komentarze: