Mikołajki zbliżają się dużymi krokami więc może warto przygotować własnoręczne prezenty dla naszych najbliższych. Wszystko można kupić gotowe w sklepie ale najbardziej cieszy, kiedy ktoś w przygotowanie prezentu dla nas włoży kawał serca i pracy.
Z tej ilości można przygotować dwa małe słoiki po ok. 120 ml.
Składniki:
- 20 dag suszonych fig
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanka cukru
- 1/3 szklanki likieru lub koniaku
- 10 goździków
- cynamon, kora
1. Figi kroimy na połówki, kilka sztuk można pozostawić w całości. W rondlu gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, dodajemy figi i pozostawiamy bulgoczące na małym ogniu ok. 20-30 minut.
2. Pod koniec gotowania dodajemy likier, mieszamy i nakładamy do słoików rozdzielając po równo cynamon i goździki. Nie wymagają pasteryzacji.
Dodajemy świąteczną kokardkę i prezent gotowy.
Figi przygotowane w ten sposób są idealnym dodatkiem do owsianki, deserów lub do kawy.
Można się pokusić o dołożeniu po kilka włoskich orzechów do słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz