wtorek, 28 listopada 2017
Porzeczkowiec, szybkie ciasto bez pieczenia
Zimą brakuje nam lata, szukamy smaków owoców, które towarzyszą nam podczas upalnych dni. Poranki bywają ciężkie ale dobra kawa z kawałkiem domowego ciasto z dużą ilością czarnych porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień.
Składniki na kwadratową formę 25x25 cm.
Masa śmietankowa:
- 1/2 litra śmietany kremówki 30 %
- 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag
- 6 łyżek cukru pudru
- 1/3 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
- 2 pełne szklanki czarnych porzeczek Poltino
Galaretka:
- 2 galaretki porzeczkowe
- 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody
- 2 szklanki czarnych porzeczek
Dodatkowo:
- 20 sztuk ciemnych herbatników
1. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na spodzie układamy ciastka.
2. Żelatynę rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy ale tak żeby nam nie stężała, trzeba często do niej zaglądać.
3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy do połączenia się składników.
4. Porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodajemy do masy śmietankowej, a na końcu wlewamy przestudzoną żelatynę i gotową masę przekładamy na spód z ciemnych herbatników.
5. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy nieco przestygną dodajemy zamrożone porzeczki co spowoduje, że galaretka zacznie bardzo szybko tężeć i należy ją przełożyć na masę śmietankową.
Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest kwaskowate i mocno owocowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz