środa, 29 listopada 2017

Schab po Madziarsku


Genialne danie obiadowe pod warunkiem, że kupicie sobie wędzoną sól i paprykę, bo to w efekcie końcowym ma bardzo duże znaczenie. Aromatyczne danie jednogarnkowe naszych sąsiadów Węgrów u których papryka pod różnymi odmianami jest królową w każdej szanujące się kuchni.


Składniki:

- 70 dag schabu bez kości
- 3 czerwone papryki
- 40 dag zielonej fasolki szparagowej Poltino
- 4 pomidory
- 30 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 łyżki ajvaru
- 3 łyżeczki słodkiej wędzone papryki
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli wędzonej
- pieprz czarny mielony
- olej

1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa kroimy w kostkę lub w paski, zostawiamy duże niedbałe kawałki. 

2. Do mięsa dodajemy dwa rodzaje papryki mielonej oraz sól, dokładamy cebulę oraz pieczarki i razem smażymy. Następnie dodajemy paprykę i podlewamy wszystko wodą tak aby płyn przykrył warzywa, chwilę razem dusimy i dodajemy fasolkę oraz pomidory.

3. Uzupełniamy wodę, która odparowuje, dodajemy ajvar i pieprz. Gdy mięso jest miękkie nakładamy danie z ziemniakami ugotowanymi w całości (można w łupinach) lub z pajdą domowego chleba.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz