sobota, 2 grudnia 2017

Szynka w galarecie


Danie, a właściwie przystawka, która często gości na Polskich stołach podczas świat i imprez rodzinnych. Roladki różnią się zapewne nadzieniem ale galaretka i dobra szynka pozostaje bez zmian. 

Łatwo, prosto i bardzo smacznie!. 


Składniki na dwa średnie półmiski:

- 12 do 14 dużych plastrów szynki, ja użyłam kruchej szynki Hańderek

Sos:

- 1/2 słoika chrzanu tartego, ok 10 dag
- 10 dag śmietany, 3 kopiate łyżki
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz  

Zalewa:

- 1 litr bulionu domowego
- 4 łyżki żelatyny, ok. 3 dag
- 2 łyżki octu jabłkowego
- marchewka z bulionu
- zielona natka pietruszki
- cytryna

1. Łączymy ze sobą składniki sosu i smarujemy nim plastry szynki, zwijamy i układamy na głębokim półmisku. Można ułożyć wokoło ugotowaną i pokrojoną w plastry marchew. 

2. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, a następnie schładzamy ją do temperatury pokojowej i zalewamy szynkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

3. Przed podaniem wierzch dekorujemy plastrami cytryny, marchewki i zieloną natką pietruszki.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Zgadzam się, że jest napewno dobre ale to przybieranie cytryną tuż przed podaniem chyba za późno? Galareta będzie stężała a cytryna będzie leżeć tylko na wierzchu Chyba nie o to chodziło? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń