Danie, a właściwie przystawka, która często gości na Polskich stołach podczas świat i imprez rodzinnych. Roladki różnią się zapewne nadzieniem ale galaretka i dobra szynka pozostaje bez zmian.
Łatwo, prosto i bardzo smacznie!.
Składniki na dwa średnie półmiski:
- 12 do 14 dużych plastrów szynki, ja użyłam kruchej szynki Hańderek
Sos:
- 1/2 słoika chrzanu tartego, ok 10 dag
- 10 dag śmietany, 3 kopiate łyżki
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
Zalewa:
- 1 litr bulionu domowego
- 4 łyżki żelatyny, ok. 3 dag
- 2 łyżki octu jabłkowego
- marchewka z bulionu
- zielona natka pietruszki
- cytryna
1. Łączymy ze sobą składniki sosu i smarujemy nim plastry szynki, zwijamy i układamy na głębokim półmisku. Można ułożyć wokoło ugotowaną i pokrojoną w plastry marchew.
2. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, a następnie schładzamy ją do temperatury pokojowej i zalewamy szynkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
3. Przed podaniem wierzch dekorujemy plastrami cytryny, marchewki i zieloną natką pietruszki.
Smacznego!
pysznie musi smakować
OdpowiedzUsuńo tak było bardzo smacznie :), dziękuję i pozdrawiam!
UsuńZgadzam się, że jest napewno dobre ale to przybieranie cytryną tuż przed podaniem chyba za późno? Galareta będzie stężała a cytryna będzie leżeć tylko na wierzchu Chyba nie o to chodziło? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń