Barszcz czerwony postny z fasolą


Są stałe i niezmienne potrawy pojawiające się na Wigilijnym stole, a jedną z nich z całą pewnością jest barszcz czerwony, który powinien być przygotowywany tradycyjnie powinien być  postny. Do wywaru używamy samych warzywach, z dodatkiem owoców i grzybów. Można go podawać z uszkami lub z białą fasolą jak również idealny będzie do krokietów podawanych w świąteczne dni.


Składniki:

- 2 kg buraczków czerwonych Poltino
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula opalona nad ogniem
- 1 jabłko w całości z łupiną, polecam szarą renetę
- 1/2 gruszki z łupiną
- 1/2 szklanki suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
- sól
- pieprz
- ocet spirytusowy 10%, ok. 3-4 łyżek
- cukier

Dodatkowo:

- 40 dag białej fasoli Jaśka 
- sól

1. Fasolę zalewany zimną wodą dzień wcześniej i odstawiamy. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie ok. 1 godziny, tak aby była al dente, trzeba pilnować żeby jej nie rozgotować.

2. Buraki zalewamy wodą i już na samym początku dodajemy ocet aby barszcz nie stracił koloru. Gotujemy z warzywami i suszonymi grzybami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Najlepiej zupę przygotować dzień wcześniej i zostawić wywar na całą noc aby wszystkie warzywa i przyprawy oddały cały swój smak.

3. Gorący barszcz podajemy z białą fasolą.




0 komentarze :