środa, 27 grudnia 2017

Bajaderki


Znacie?, lubicie???

Bajaderki nazywane często w moim domu ziemniaczkami to nic innego jak pozostałości ciast po małych i dużych imprezach, albo po świętach. Pamiętajcie tylko, że do bajaderek dodajemy suche ciasta (biszkopty, pierniki, drożdżowe, ucierane), bez mas i galaretki. U mnie bajaderki powstały z nieudanego biszkoptu i kawałka piernika.


Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk.

Składniki:

- 70 dag ciast
- 1 słoik dżemu 280g, u mnie domowy malinowy
- 1 słoik konfitury różanej 140g 
- 1/2 szklanki likieru, dałam kokosowy ale może być adwokat lub inny jaki macie 
- 4 kopiaste łyżki naturalnego kakao

Dodatkowo:

- 1 czekolada mleczna lub gorzka 100g
- 6 łyżek mleka
- 10 do 15  dag wiórków kokosowych

Przyprawy i dodatki znajdzie w sprawdzonym sklepie www.Skworcu.com.pl.

1. Ciasto można rozdrobnić w rękach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać dżem, konfiturę, likier i kakao. Zagnieść ciasto.  Powinno być lekko wilgotne. Formować kuleczki.

2. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, moczymy bajaderkę, a następnie obsypujemy ją wiórkami kokosowymi.

Smacznego! .




2 komentarze:

  1. Dzięki za kolejny rok z Twoimi wpisami i dużo dobrego w Nowym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i również dużo serdeczności na Nowy Rok 😁🍸🎄

    OdpowiedzUsuń