środa, 27 grudnia 2017
Bajaderki
Znacie?, lubicie???
Bajaderki nazywane często w moim domu ziemniaczkami to nic innego jak pozostałości ciast po małych i dużych imprezach, albo po świętach. Pamiętajcie tylko, że do bajaderek dodajemy suche ciasta (biszkopty, pierniki, drożdżowe, ucierane), bez mas i galaretki. U mnie bajaderki powstały z nieudanego biszkoptu i kawałka piernika.
Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk.
Składniki:
- 70 dag ciast
- 1 słoik dżemu 280g, u mnie domowy malinowy
- 1 słoik konfitury różanej 140g
- 1/2 szklanki likieru, dałam kokosowy ale może być adwokat lub inny jaki macie
- 4 kopiaste łyżki naturalnego kakao
Dodatkowo:
- 1 czekolada mleczna lub gorzka 100g
- 6 łyżek mleka
- 10 do 15 dag wiórków kokosowych
Przyprawy i dodatki znajdzie w sprawdzonym sklepie www.Skworcu.com.pl.
1. Ciasto można rozdrobnić w rękach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać dżem, konfiturę, likier i kakao. Zagnieść ciasto. Powinno być lekko wilgotne. Formować kuleczki.
2. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, moczymy bajaderkę, a następnie obsypujemy ją wiórkami kokosowymi.
Smacznego! .
Dzięki za kolejny rok z Twoimi wpisami i dużo dobrego w Nowym!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również dużo serdeczności na Nowy Rok 😁🍸🎄
OdpowiedzUsuń