środa, 20 grudnia 2017

Sernik na kruchym spodzie ze śliwką


Ostatni sernik był z jesiennymi gruszkami, a już czas na wędzoną śliwkę. Mocno czekoladowy kruchy spód i wierzch, a do tego delikatne w smaku wnętrze zachwyci Waszych domowników i gości. 

Przepis podaję na tortownicę o średnicy 25 cm.

Ciasto kruche:

- 30 dag mąki pszennej
- 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone
- 10 dag cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki naturalnego kakao

1. Energicznie i szybko zagnieść kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy. 

Ser:

- 1 kg mielonego sera z wiaderka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka + 3 białka które zostały z ciasta
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego 500 ml ( 1/2 szklanki należy odlać do polewy)

Dodatkowo:

- 20 dag suszonych śliwek bez pestek, kilka sztuk można odłożyć do ozdobienia wierzchu

Polewa:

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 10 dag
- 1/2 szklanki mleka zagęszczonego

Po śliwki i dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki.

2. W dużej misce łączymy ser, mleko, cukier, wanilię, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy pianę oraz śliwki i mieszamy łyżką, masę serową wylewamy do formy wyłożonej ciastem. Czas pieczenia ok. 90 minut w 160 C. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z tortownicy aby odparował.

3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i wylewamy na wierzch ciasta, układamy też śliwki i odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin.





6 komentarzy: