środa, 7 lutego 2018

Kurczak w sosie serowo - szpinakowym


Obiad, który znika błyskawicznie i nawet młodsze pokolenie nie marudzi że szpinak, a nawet wpada z pytaniem czy jest dokładka. Tak to ja lubię...

Składniki na obiad dla 4 osób:

- 1 kg fileta z kurczaka

Marynata:

- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- olej

Sos:

- 10 dag serka topionego
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 25 dag mrożonego szpinaku
- jedna lub dwie łyżki mąki
- olej
- sól
- pieprz

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry, wcieramy w nie olej, sok z cytryny i przyprawy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek, następnie podlewamy go wodą, dodajemy serek topiony i blenderem miksujemy na płynny sos. Dodajemy szpinak, przyprawiamy do smaku i czekamy aż liście się rozmrożą. Pod koniec podlewamy wszystko słodką śmietanką wymieszaną z mąką.

3. Filety polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz