wtorek, 6 lutego 2018

Chleb z oregano i suszonymi pomidorami


Za oknem trzyma mróz, a w kuchni tak swojsko pachnie chlebem. Jak dzieci wrócą ze szkoły zjedzą talerz ogórkowej i zagryzą aromatyczną pajdą...

Lubie dni kiedy nie muszę się spieszyć, no chyba tylko na spacer z psem można wyruszyć i posłuchać jak mróz skrzypi pod nogami...

Składniki na dwa bochenki, foremki o wymiarach 26x12 cm:

- 1 kg mąki pszennej
- 8 dag świeżych drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml wody
- 280 ml mleka
- 6 łyżki oliwy z oliwek

Pesto:
- 10 do 12 łyżek oliwy w której były pomidory
- 10 do 14 dag pomidorów marynowanych w oliwie, drobno pokrojonych
- garść świeżego oregano i bazylii (można zastąpić suszonymi ziołami)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Zioła i dodatki do chleba znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.

1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy aby zaczęły fermentować na  ok. 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wodę, mieszamy. Następnie dodajemy drożdże z mlekiem, zagniatamy ciasto, odkładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią do żywności aby podwoiło swoją objętość, wyrasta ok. 30-40 minut w ciepłym miejscu.

2. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączony blat kuchenny, wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto mieszanką oliwy, ziół i pomidorów, zwijamy jak struclę.

3. Zwinięty chleb przekładamy do formy do pieczenia, odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka smarujemy oliwą. 

4. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C, czas pieczenia ok. 30-35 minut na środkowej półce, po pół godzinie temperaturę obniżamy do 180 C, a chleb przekładamy na sam spód piekarnika na 10 minut aby ładnie wypiekł się na złoty kolor. Po upieczeniu chleb przełożyć na kratkę kuchenną aby odparował.




2 komentarze: