piątek, 16 marca 2018

Babka dyniowa z miodem




Tak mi się wydawało, że do Wielkanocy jest jeszcze dużo czasu, a tu już tuż, tuż...

A ja jeszcze nie obmyśliłam menu :)

Taka smakowita babka powstała z dyniową wkładką, mocną herbatą, orzechami i miodem, macie ochotę???



Przepis podaję na dużą formę lub dwie mniejsze.

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kopiasta szklanka dyni w kostkach Poltino
- 1 szklanka wrzątku plus torebka czarnej herbaty
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
- 1 szklanka orzechów włoskich
- szczypta soli

1. Zaparzamy mocną herbatę, następnie wywar przelewamy do garnka, dodajemy dynię i gotujemy aż zmięknie (5-7 minut), następnie blenderem miksujemy na gładką masę, odstawiamy do wystudzenia.

2. Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli do czas aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Łączymy razem suche składniki, mieszamy- dodajemy wszystkie mokre i miksujemy. Pod koniec dodajemy lekko pokruszone orzechy.

3. Formę smarujemy olejem, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C. Po godzinie zrobić próbę suchego patyczka, jeśli jest potrzeba wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.

Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby odparowała, można oprószyć cukrem pudrem.






1 komentarz: